Brouwerij
Abdij
Sinds
Land

Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Untapd rating

Chimay
Abbaye Notre-Dame De Dcourmont
1862
België

Chimay 150 (groen)
Belgian Strong Ale
10%
Blond en Krachtig
8 graden
3,75

De ijzerindustrie in en rond Chimay zorgde voor veel werkgelegenheid. Rond 1840 werd steenkool ontdekt rond Luik, hierdoor verplaatste de ijzerindustrie zich naar dit gebied. Werkloosheid en armoede kregen de overhand omdat iedereen wel een connectie had met de ijzerindustrie.

In de regio moest daardoor gekeken worden naar andere bronnen van inkomsten. De plaatselijke pastoor wilde hier iets aan doen en bedacht dat landbouw wellicht een interessante optie zou zijn. De uitgestrekte bossen en weilanden in en rond Chimay waren eigendom van de prins van Chimay. De pastoor vroeg aan de prins of hij een gedeelte van de weilanden mocht gaan gebruiken voor landbouw. Omdat landbouw niet bekend was bij de algehele bevolking werd een beroep gedaan op monniken van verschillende abdijen. Uiteindelijk zijn 17 monniken vanuit Westvleteren met paard en wagen vertrokken richting Chimay om de abij – Onze-Lieve-Vrouw van Sint -Jozef – te stichten.

In de omgeving van de abdij was de bodem zo drassig dat het niet mogelijk was om normaal landbouw te bedrijven. In 1857 werd een kleine melkerij opgestart en deze melkerij werd in 1876 omgezet tot een kaasmakerij. Later werd de keuze gemaakt om ook een brouwerij te starten om zo te kunnen voorzien in eigen bier. Voor eigen gebruik werd een licht alcoholhoudend bier gebrouwen (deze brouwen ze nog steeds, maar is niet publiekelijk verkrijgbaar).

De bieren, gebrouwen door Chimay, werden door doctoren en scheikundigen omschreven als ‘een hygiënische drank die zeer voedzaam was’. Veel klanten dronken dit bier op doktersvoorschrift.

De bieren van Chimay worden vaak een trilogie genoemd, het gaat hierbij dan om de Chimay Wit, Chimay Blauw en Chimay Rood. Deze bieren worden naar meer dan 60 landen geëxporteerd.

Leuk weetje over Chimay is dat iedere ochtend om 11 uur de eigen bieren kritisch worden geproefd. Proeven in de ochtend is het beste omdat dan je smaakpapillen nog niet verzadigd zijn.

De Chimay 150 die vandaag in het pakket zit is gebrouwen ter ere van het 150-jarige bestaan van de brouwerij.

Chimay 150 is een sterk blond bier dat niet alleen fris en fruitig, maar ook smaakvol en krachtig is. De aroma’s van munt, bergamot, limoen en eucalyptus zorgen voor een unieke smaak.

De Chimay 150 werd voor het eerst gebrouwen in 2012, in gelimiteerde oplage van 150.000 flessen, ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de brouwerij.

3 reacties

  1. Dit was echt een toppertje Patrick!!

  2. Dit was tot nu toe de beste.
    Sterk blond is altijd goed.

  3. Zoet, zacht en stevig.

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *