Brouwerij

Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brouwerij Kompel (BE)

St Barbara Salvatoris
Belgian Strong Golden Ale
8,5 %
Blond en Krachtig
8-10 graden
3,62

Tussen 1922 en 1987 daalden duizenden mijnwerkers tot 900 meter diep in de steenkoolmijn van Eisden, terwijl bovengronds honderden arbeiders de schachtwielen lieten draaien. De mijn sloot in 1987, maar twee steenkoolschachten getuigen nog altijd van jarenlang hard werk en toewijding. De Kompel bieren, een eerbetoon aan de kolenputters, brengen hulde aan hun noeste arbeid en het leven van stof en zweet.

In 1901 ontdekte André Dumont steenkool in Limburg, wat leidde tot de opening van zeven steenkoolmijnen in Limburg, waaronder die in Eisden in 1922. De mijnwerkers daalden af tot wel 900 meter diep, en in 1957 bereikte de mijn een recordopbrengst van circa 1,9 miljoen ton, met meer dan 7.000 mijnwerkers in dienst. In 1987 sloot de mijn definitief, na de ontginning van in totaal 73.191.000 ton steenkool.

Het verhaal van de mijnwerkers, ook wel ‘kompels’ genoemd, inspireerde de oprichting van Brouwerij Kompel in 2015 te Maasmechelen. Als eerbetoon aan de mijnwerkers die van ver kwamen en rijkdom brachten door hard te werken, werden de eerste Kompel bieren gelanceerd. Kompel Bovengronds en Kompel Ondergronds waren snel een succes, gevolgd door Kompel Prion Des Fleurs en Kompel Christmas tijdens de zomer van 2015 bij Kasteelbrouwerij De Dool. Sinds 2019 worden de bieren op grotere schaal gebrouwen bij de Proefbrouwerij in Lochristi, met de toevoeging van de frisse tripel, Kompel L’Or Noir, in maart 2020.

De waarden van Brouwerij Kompel weerspiegelen de geest van de mijn: gelijkheid, samenhorigheid en broederschap. Net zoals ondergronds, waar verschillende culturen zich verenigen en voor elkaar zorgen, is er bij Kompel geen uitsluiting, en doet iedereen mee. Gelijkheid, samenhorigheid en broederschap vormen de kern van het concept van Brouwerij Kompel.

1 reactie

  1. Hé geen filmpje vandaag?
    Smaakvol zacht Belgisch blond bier. Heeft wat olieachtigs/stroperigs in het mondgevoel en een tintje banaan in de afdronk.

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *