Brouwerij
Abdij
Sinds
Land

Naam bier

Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Untappd Rating

Rochefort
Abdij Notre-Dame De Saint-Remy
1899
België

Rochefort 6

Strong Ale
7,5 %
Donker en Rijk
8 graden
3,72

De eerste bewoners van de abdij van Rochefort waren niet de paters, maar kloosterzusters. De zusters vestigden zich in 1230 in de abdij. De vrouwelijke aanwezigheid duurde niet lang, want in 1464 werden de zusters vervangen door monniken. Deze monniken verbleven hier tot 1794 totdat ze door Franse troepen werden gedwongen om het klooster te verlaten.

Vanaf 1595 maakte de brouwerij deel uitvan het landbouwbedrijf van de monniken. De hop en de gerst werd zelf gekweekt. De productie in de brouwerij was minimaal en het bier werd niet verkocht maar was alleen voor eigen gebruik.

Pas in 1805 gingen de bieren in de publieke verkoop.

Vanaf 1892 tot 1899 ontving de abdij regelmatig leveringen vanuit de brouwerij in Chimay. Het bier dat werd geleverd was zogenaamd biére forte en was alleen beschikbaar voor patiënten in de ziekenboeg.

In 1899 was de brouwerij klaar en begonnen de eerste monniken met het brouwen van bier. In deze brouwerij werd het beslag nog handmatig geroerd met een roerstok. Het vuur onder de ketels werd aangemaakt met takken vanuit het bos. De brouwdag begon om 4 uur in de ochtend en liep door tot 7 uur in de avond.

Na de eerste wereldoorlog werd de vraag naar het bier uit Rochefort steeds groter. De monniken dronken zelf het zogenaamde refter bier. Dit is een licht alcoholisch tafelbier dat rechtstreeks uit houten vaten werd getapt. Het andere bier werd verkocht. Dit bier in de fles had een hoger alcoholpercentage en hier was sprake van hergisting in de fles en gaf schuim en bevatte koolzuur.

Na de tweede wereldoorlog daalde de vraag naar het bier uit Rochefort. Oorzaak was de abdij brouwerij in Chimay die kwalitatief betere bieren ging brouwen. Om de daling een halt toe te roepen was er maar één oplossing, de kwaliteit van het bier moest omhoog zodat er geconcurreerd kon worden met de bieren uit Chimay.

Rochefort heeft drie bieren en die staan gelijk aan het Belgische Graden stelsel (Rochefort 6, Rochefort 8 en Rochefort 10). De nummers komen ook terug op de bieren van bijvoorbeeld Westvleteren. De cijfers geven aan wat het soortelijk gewicht is van het wort in Belgische graden. Tevens geeft het aantal Belgische graden ook de zwaarheid van het bier aan. Hoe hoger het getal hoe meer alcohol in het bier aanwezig is. De Rochefort 6 heeft zo’n 7,5%, de Rochefort 8 heeft 9,2% en de Rochefort 10 heeft 11,3% alcohol.

Rochefort brouwt op jaarbasis ongeveer 15.000 hectoliter. De brouwerij heeft een maximale capaciteit van 50.000 hectoliter.

3 reacties

  1. 👍😋🍺❤️

  2. Rochefort kan bij mij weinig verkeerd doen. Zoet en rokerig. Rochefort: altijd lekker.

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *