Brouwerij

Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Untappd rating

Brouwerij Wilderen 

Cuvee Clarisse Omerta Rum Infused
Belgian Strong Dark Ale
11,2%
Donker en Rijk
10 graden
3,75

De oudste secties van de boerderij stammen uit 1665. In 1773 werd de boerderij uitgebreid met een aanzienlijke vakwerkschuur, maar in het begin van de 20e eeuw onderging het complex aanzienlijke verbouwingen.

Het poortgebouw dateert uit de 17e eeuw, terwijl het woonhuis werd gebouwd in 1921.

Vanaf 1890 werd de boerderij uitgebreid met een landbouwstokerij die mout gebruikte als grondstof, leverde alcohol aan verschillende jeneverstokerijen in heel België. Tussen 1905 en 1906 werd de stokerij meer industrieel, met de toevoeging van een hoog industrieel gebouw. Nicolaï, destijds burgemeester van Wilderen, was de initiatiefnemer, wat de huidige naam van de hoeve verklaart. In 1913 werd een grote rectificeerkolom geïnstalleerd om een zuiverder product te maken. Bovendien was er een stoommachine met een stoomketel van 40 pk uit 1905, die niet alleen elektriciteit genereerde voor het dorp maar ook opgeslagen werd in accu’s voor gebruik ’s nachts. De installatie bleef actief tot 1939, werd kort in 1945 herstart, maar stopte definitief in 1946 wegens grondstoftekort. Hoewel de installatie nooit werd ontmanteld, heeft ze vandaag een monumentale waarde.

De brouwerij bestond al sinds 1642 als een bescheiden brouwerij die typerend was voor veel grote boerderijen. Later werden het bakhuis, de wasserij en de wasserij aan de boerderij toegevoegd.

In 2007 verworven Mike Janssen en Roniek Van Bree deze Haspengouwse boerderij en herstelden de sterk verwaarloosde gebouwen.

Ze installeerden een nieuwe brouwerij en distilleerderij van Italiaanse makelij. Sinds augustus 2011 brengen ze twee bieren, Wilderen Graanjenever, Double You Gin, en een derde destillaat, Wilderen Eau-de-Bière, op de markt. Later voegden ze twee nieuwe bieren toe (Wilderen Kriek in 2012 en Cuvée Clarisse in 2013) en brachten ze in 2014 Wild Weasel-whisky uit. Nog later lanceerden ze ook Wilderen Wiggle en een rum genaamd Omerta.

Brouwmeester Roland Vanderlinden brouwt batches van 22 hl, en de vijf gist- en lagertanks hebben een totale capaciteit van 220 hl. In 2013 werden er 3 gisttanks toegevoegd, waardoor de capaciteit toenam tot 670 hl.

Bij Wilderen wordt niet alleen bier gebrouwen maar ook rum geproduceerd. Tegenwoordig hebben ze een bier ontwikkeld door Cuvee Clarisse als basis te gebruiken en hun eigen Omerta-rum te infuseren in het brouwsel.

Ik ben benieuwd wat jullie van dit bier vinden.

3 reacties

  1. Een lekkere en smaakvol bier

  2. Een lekkere afsluiter. Patrick complimenten voor weer een voor mij succesvolle editie van de bierkalender. Voor allen nog fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2024. 🍺🍺

  3. Een lekkere afsluiter. Patrick complimenten voor weer een voor mij succesvolle editie van de bierkalender. Voor allen nog fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2024. 🍺🍺

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *