Brouwerij

Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Untappd Rating

Brouwerij van Steenberge

Gulden Draak Brewmasters Edition
Belgian Strong Golden Ale
10,5 %
Blond en Krachtig
10 graden
3,84

Brouwerij Van Steenberge, staat voor onafhankelijkheid, vooruitgang en groei. Ze combineert traditionele brouwkunst met moderne technologie om betrouwbare kwaliteit en service te waarborgen. Het bedrijfsbeleid draait om respect voor medewerkers en milieuzorg.

In de Brouwzaal wordt water, verschillende mout- en hopsoorten, en andere grondstoffen zorgvuldig verwerkt om wort te produceren, de basis voor bier.

De Gisting vindt plaats in tanks met een temperatuur tussen 22 en 25 graden, afhankelijk van de gistsoort. Een koelsysteem neutraliseert de warmte tijdens de vergisting. Elke biersoort krijgt zijn eigen karakter door specifieke gisten, en de duur varieert met de hoeveelheid suikers.

Bij de Lagering bij 0°C krijgt het bier een volle smaak en fijn aroma, doordat het gistproces op natuurlijke wijze stopt.

Na de lager periode ondergaan de bieren filtratie om gist en hop te verwijderen. Bieren zonder nagisting worden extra gefilterd voor helderheid.

Het ‘Hart’ van de Brouwerij omvat een Gistpropagator, Worttanks, Gistopvangtanks, en een Warmwatertank.

In de Bottelarij worden lege flessen grondig gereinigd en ontsmet, ondergaan vier controles voor vulling, en worden automatisch in kratten geplaatst na etikettering.

Een uniek kenmerk is de Nagisting, waarbij gist en suiker worden toegevoegd tijdens het bottelen. Gedurende twee weken rijpt het bier in een warme kamer, waar twee soorten gist zorgen voor het nagistingsproces en de rijke smaak. Met de tijd ontwikkelt het bier meer aroma en krijgt het een vollere smaak en kleur.

Gulden Draak Brewmasters Edition

Sinds 1986 wordt Gulden Draak vervaardigd met traditioneel gebruik van edele hopsoorten en unieke gistvariëteiten. Het proces van hoge gisting, natuurlijke lagering en nagisting wordt beheerst door de brouwers met vakkundig meesterschap.

De eeuwenoude legende van de draak begint in het noordelijke Scandinavië, op de voorsteven van een Vikingschip, en eindigt na vele verre reizen op de top van het Gentse Belfort.

Volgens de overlevering siert de vergulde draak de voorsteven van het schip waarmee de Noorse koning Sigurd Magnusson in 1111 op kruistocht voer. Na vele gevechten schonk hij het beeld aan de keizer van Constantinopel, die het op de koepel van de Aya Sophia plaatste.

Een kleine honderd jaar later bracht graaf Boudewijn IX de draak naar de Vlaamse gewesten. Na de slag op het Beverhoutsveld in 1382 namen de Gentenaars de draak als oorlogsbuit mee en plaatsten die op het Belfort. Daar beschermt de draak sindsdien de gemeentelijke charters, symboliseert vrijheid en macht, en is een onlosmakelijk deel van de Gentse identiteit: koppig, eigenzinnig, vastberaden, krachtig en onafhankelijk.

Gulden Draak Brewmaster is een eerbetoon van de zesde generatie meesterbrouwer aan de vorige generaties van brouwers van Brouwerij Van Steenberge, aan het vakmanschap van traditionele brouwkunst, en met name aan Jozef Van Steenberge, de vijfde generatie brouwer die rond 1975 zijn interesse ontwikkelde in speciaalbieren en experimenteerde met de nieuwe ‘Craft beer world’.

Bij Gulden Draak Brewmaster laten de brouwers het basisbrouwsel van Gulden Draak Classic rijpen op houten vaten afkomstig van gedestilleerde dranken, afhankelijk van de beschikbaarheid.

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *