4 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brasserie Grain d’Orge – Homburg – Belgie
Brice
Blond
6,8 %
Blond en krachtig
6-8 °C
Lage gisting

Extra informatie over de brouwer:

Onze nog zeer jonge brouwerij is gespecialiseerd in het maken van bijzondere bieren; ze brouwt enkel bieren op een welbepaalde wijze voor kleine afname of speciale aangelegenheden. Deze soepele aanpassing wordt mogelijk gemaakt door het systeem van brouwen met een kleine volume, hetzij 800 liter per brouwsel. De brouwerij Grain d’Orge kan de specifieke noden van elke klant beantwoorden en ieder brouwsel is uniek. De opvolging in een laboratorium en een streng brouwproces verzekeren de stabiliteit. 

Ontstaan van Brice
Er was eens in 1591 in het dorpje Hombourg een broederschap genaamd “Schuttersvereniging St Brice”. Haar leden vermaakten zich met het organiseren van feesten en andere activiteiten in hun parochie. Op een dag, 300 jaar later, zaaide een priester echter onrust. Inderdaad, de mannen van Brice die, tijdens de processie, de taak hadden de houten Maagd te dragen, zetten deze, ingevolge de hitte, neer in een talud. De geirriteerde pastoor zette alles in het werk om een nieuw broederschap op te richten, de vereniging St Joseph. De Hombourgers werden dus de groenen “Brice” of de roden “Joup”. Dit verdeelde het dorp in twee; uit de kleur van de afsluiting van een boerderij kon men zelfs opmaken of de boer behoorde tot deze of gene vereniging. 
Tegenwoordig bestaan deze verenigingen nog steeds, zij organiseren bals, ze hebben ieder hun zaal, hun harmonie en hun vereniging. Een huwelijk tussen een groene en een rode was niet altijd mogelijk, wij hebben ze wel verenigd op een glas, wel met de rug tegen elkaar zodat ze geen ruzie zouden maken.

Heden ten dage zal een Brice een Joup drinken en omgekeerd, als ze daar zin in hebben….het bewijs van een gezonde rivaliteit.

Bierfeitje van de dag:

Nog twee basis ingrediënten te gaan, vandaag kijken we naar hop.

Hop is ’s werelds meest bekende plantensoort. Hop is familie van de wietplant, hierdoor kan het zijn dan sommige bieren ruiken naar wiet. Brouwers kiezen hier dan bewust voor. Bier wordt ook wel hopsap genoemd, dit is een vreemde bijnaam omdat nog geen 1% van de ingrediënten in bier hop is. 
Hop is de snelst groeiende plant in de wereld, de Latijnse naam is Humulus Lupulus. Per dag kan de hopplant tot wel 30 cm groeien, dit is afhankelijk van het weer. Voor het maken van bier worden alleen de vrouwelijke planten geteeld. 

Met hop, er zijn inmiddels honderden soorten, kan de brouwer veel smaak bepalen. Hop wordt hierdoor ook wel het kruidenbuiltje van de brouwer genoemd. De meeste hopsoorten groeien in Eurazië en Amerika.

De hopsoorten zijn eenvoudig op te delen in 2 categorieën.

Bitterhoppen: De bitterhoppen geven bitterheid aan de smaak van het bier. Daarnaast zorgen bitterhoppen voor de houdbaarheid van het bier. Deze hopsoort wordt aan het begin van het kookproces toegevoegd.

Aromahoppen: De aromahoppen geven veel aroma (geur en smaak) aan het bier. Deze hopsoort wordt aan het einde van het kookproces toegevoegd.

Als een brouwer meer hoparoma, en dus meer smaak, wil geven aan het bier kan hij ervoor kiezen om een tweede of derde hopsoort toe te voegen. Als de brouwer extra hop toevoegt aan het brouwsel na het koken noemen we dat dryhoppen. Dit geeft extra bitterheid aan het bier en wordt veel gebruikt bij de bierstijl IPA.

5 reacties

  1. Hop hop! Op naar nummer 4. Tot nu toe al 4 nieuwe untappd check-in’s.

  2. Proost op nummer 4. Ook voor mij een 4de nieuwe op untapped

  3. Wederom eennleuk verhaal om te lezen, een lekker biertje dat ik ook niet kende, zoals de eerdere. Dit is een erg lekker kruidig biertje met een goeie afdronk !!

  4. Een Belgisch blond. Bitter in het begin en echt de smaak van een Belgisch Blond. Wordt daarna zachter en wat zoet kruidig. Niet slecht, maar niet mijn favoriet tot nu toe. Niet alles kan even goed zijn. 😉
    Geef mij maar loads of hops, maar de IPA’s komen nog zag ik, toen ik per ongeluk de nummer 14 pakte i.p.v. de nummer 4. 😂

  5. Gelukkig valt over smaak te twisten 😉 Wat een verwennerij! Van deze word ik héél blij. Springt er voor mij echt uit. En opnieuw een onbekend biertje. Gelukkig is er nog veel te leren. En over een minuut of 5 mag het volgende vakje al open!

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *