14 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Huttenkloas – Albergen
DIPA
Double IPA
6,5 %
Blond en krachtig
6 – 8 °C
Bovengistend 

DIPA
Bier van een ale type, dubbel gehopt bier, de eerste hop geeft het bier een frisse bittere smaak, de 2e hopping  (dryhopping) en gebruikmakend van geselecteerde hoppen geef het bier een mooie aroma van ceder, citrus en tropisch fruit.

Extra informatie over de brouwer:

De meest beruchte struikrover en moordenaar uit Twente was zonder twijfel Huttenkloas. Deze misdadiger, geboren als Klaas Annink, woonde rond 1750 met zijn gezin in een armoedig hutje.

Huttenkloas pleegde verschillende moorden om aan geld te komen. Eerst alleen, later met de hulp van zijn vrouw en zoon, sloeg hij zijn slachtoffers met een bijl de ‘harses’ in. 
Bijna iedereen in zijn omgeving vermoedde wel iets, maar niemand durfde hem aan te geven. “Denk der um, oene hoes is van hoalt en streu”, dreigde Kloas dan. (vertaling: Denk eraan, jullie huis is van hout en stro) 

Huttenkloas ging zelf voor de bijl toen hij naar de kerk ging in de kleding van één van zijn slachtoffers. Hij werd gearresteerd en meer dan honderd dagen vastgezet in een dwangstoel, waarna hij publiekelijk ter dood veroordeeld werd. De voltrekking trok meer dan 20.000 bezoekers: het was het proces van de eeuw.

Wat zol e geer’n zon lekker biertjen hemn had. Dan zol ‘m ’t wochtn stukkn legter ween vallen. Tut! (vertaling: Wat zou hij graag zo een lekker biertje hebben gehad. Dan zou het wachten een stuk lekker zijn geweest).

Bierfeitje van de dag:

Wat is EBU/IBU? Wat is EBC? En wat is Plato?

Vandaag duiken we de techniek in, niet de techniek van software maar behandelen we de termen EBU/IBU, EBC en Plato. Deze termen worden gebruikt om een bier te kunnen beoordelen. De waarde EBU/IBU, EBC en Plato komen vaak voor op het etiket van het bier, maar waar zijn deze voor?

EBU/IBU

De bitterheid van het bier wordt uitgedrukt in EBU (European Bitter Unit) of IBU (International Bitter Unit). Deze schalen wijken iets van elkaar af. De bitterheid is te proeven, bij het proeven kan een getal geven tussen de 1 en de 100. Hierbij is 1 een niet bitter bier en 100 een heel bitter bier. De gemiddelde waarde van de bitterheid ligt tussen de 20 en 70 EBU/IBU. Een Nederlands pils zit tussen de 20 en 25 Units. Een IPA (India Pale Ale) begint vanaf 45 Units en heeft een bittere smaak dan een pilsener.

EBC

Naast bitterheid wordt de kleur van het gebruikte mout en de kleur van het bier ook in een eenheid vermeld op het etiket, dit is de EBC-waarde. De EBC-waarde is een afspraak tussen de Europese brouwers en geeft de kleur van het bier aan:

6-9: Bleek / Licht blond
9-12: Blond / Geel
12-20: Goud
20-30: Amber
30-45: Koper
45-75: Donker Koper / Bruin
75-120: Zeer Donker Bruin (doorschijnend)
120 > : Zwart (niet doorschijnend)

Bij een bierwedstrijd gebruikt de jury vaak een zaklamp om de EBC-waarde te bepalen voor de donkere bieren > 75 EBC.

Plato

De dichtheid van het bier wordt ook gemeten, dit noem je de waarde Plato. Hiervoor gebruikt een (hobby) brouwer een hydrometer. Dit is een glazen buis die afhankelijk van de dikte van het wort hoger of lager in vloeistof blijft drijven. Het glas heeft een schaalverdeling en hiermee kan je de dichtheid van de vloeistof (= stamwort gehalte) meten. Het stamwort gehalte wordt uitgedrukt in graden Plato. In Nederland wordt dit niet getoond op het etiket maar krijgt het bier een bepaalde categorie:

Cat. S: stamwort 15,5° Plato of hoger
Cat. I: stamwort 11 tot 15,5° Plato
Cat. II. stamwort 7 tot 11° Plato
Cat. III. stamwort 1 tot 7° Plato

De categorieën bepalen in Nederland de accijnstarieven op bier.

2 reacties

  1. Gewone een goed double IPA. Hoppig en bitter met een caramel afdronk.
    Helaas wel mijn Aiden glas kapot gestoten in de kast…😒

  2. Gewoon lekker 😋

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *