20 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brasserie Goudale – Les Brasseurs de Gayant
Goudale Grand Cru
Blond
7,9 %
Blond en Krachtig
7 °C
Bovengistend

Extra informatie over de brouwer:

In 1919 werden in Douai (Noorderdepartement) vier brouwerijen samengevoegd tot La grande brasserie des enfants de Gayant. Het bier Le Goudale werd in 1994 gelanceerd.

Vanaf 1955, na de overname van de brouwerij door Jean-Pierre d´Aubreby, steeg de productie van 26.000 hectoliter naar 100.000 hectoliter tien jaar later, tot 180.000 hectoliter in 2010.

In 1995 werd de naam van de brouwerij gewijzigd in Brasserie de Gayant, verwijzend naar de stadsreus Gayant. In 2001 werd Brasserie Jeanne d’Arc, gevestigd in Ronchin, overgenomen die de bieren Triple Secret des Moines, Grain d’Orge, Ambrée des Flandres, Septante 5 en Belzébuth produceerde. Het jaar daarop werd deze brouwerij omgedoopt tot Brasserie Grain d’Orge. De brouwerij in Rochin werd in 2005 gesloten en de productie overgebracht naar Douai, waarna de gebouwen gesloopt werden.

In 2010 verkocht de familie Aubreby, die sinds 1955 eigenaar was van de brouwerij, deze aan André Pecqueur, eigenaar van Brasserie de Saint-Omer. Er werd een investeringsprogramma van 3 miljoen euro aangekondigd voor 2010 en 2011. In maart 2014 werd in de brouwerij in Douai een nieuwe investering gedaan van vier gistingstanks van elk 2300 hectoliter.

In 2017 werd een volledige nieuwe brouwerij en bottelarij gebouwd in Arques om dichter bij die van Brasserie de Saint-Omer te zijn. De brouwerij wijzigde zijn naam naar Brasserie Goudale en de productie werd van Douai overgebracht naar de nieuwe site. De investering kostte 60 miljoen euro en de nieuwe brouwerij heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 1,5 miljoen hl.

Bierfeitje van de dag:

Stel dat je na het lezen van al deze verhalen en het proeven van deze bieren zo enthousiast bent geworden, dat je er nog meer over wilt weten. Wat kan je dan zoal doen.

Zoals aangegeven in de introductiemail heb ik een opleiding gevolgd en heb ik succesvol examen gedaan bij StiBON. Met de opleiding Bierambassadeur 1 krijg je een goede basiskennis van het product bier. Deze kennis is goed te gebruiken in de horeca of in de groot- en detailhandel (kijk daar doen wij ook iets in, alleen op die tijden mogen we nog niets drinken).

Met deze opleiding leer je de eigenschappen van de belangrijkste biertypen kennen en kun je deze biertypen onderscheiden tijdens een blindproeverij. Dit is een onderdeel van het examen! Daarnaast kan je iets vertellen over de factoren die een biertype bepalen en het brouwproces uitleggen. Zie 3 t/m 7 december van de kalender.  

StiBON staat voor Stichting Nederlandse Bieropleidingen en verzorgd onafhankelijk van brouwerijen of leveranciers verschillende bieropleidingen.

Mocht je met voldoende punten het theorie- en praktijkexamen halen dan ben je Bierambassadeur 1 en kan je kiezen om verder te gaan met de opleiding Bierambassadeur 2.

Deze opleiding gaat een stuk dieper in de theorie en praktijk en is ook een stuk pittiger. In de praktijksessies worden o.a. 20 biertypen behandeld. Tijdens het examen wordt een proeverij gehouden. In deze proeverij moeten 6 bieren blind worden geproefd en moet je deze bieren kunnen onderscheiden. Is dat moeilijk? Probeer het verschil maar eens te proeven tussen een glas Dortmunder, Pilsener of een Kolsch. Het Pilsener uit Pilsen staat bekend om het gebruik van zacht water en een Dortmunder is kruidigere vanwege de hopping. Proef dat maar eens zonder etiket. Een dubbel of tripel herkennen is dan een stuk makkelijker.

Naast het proeven van de specifieke smaken leer je ook de gebruikte basis ingrediënten herkennen bij het proeven. Je leert o.a. welke moutsoort of hopsoort is gebruikt en je kunt deze benoemen en aangeven wat het effect is op het geproefde bier.

Heb je Bierambassadeur 1 en 2 gedaan en je wilt nog meer leren in de bierwereld, dan kun je gaan voor de opleiding om Certified Beer Sommelier te worden. Dit is een specialisatie tot Internationaal Biersommelier.

Deze cursus met examen wordt gegeven in het Bierkulturaus in Oberturm (Oostenrijk) en is alleen in het Engels.

3 reacties

  1. Lekker biertje. 🍺 zeker voor Frans. Super mooi flesje. Klasse gedaan Patrick. Iedere dag leuke feitjes. Fantastisch. Proost! 👊🏼

  2. Dit was een mooi zacht biertje Zacht, fruitig, beetje barrel-aged en een klein beetje richting een triple.
    Inderdaad: een erg mooi flesje.

  3. Mooie fles, mooie smaak 😋

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *