22 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brouwerij Durs Arnhem – Nederland
Vijfde Wiek – 5 granen bier
Tarwe dubbel
6 %

6 °C
Niet bekend

Extra informatie over de brouwer:

Met Durs brengen we een ode aan het Arnhemse water. De Sint-Jansbeek staat daarin centraal. Aan deze beek is de stad ontstaan. Al rond de 13 e eeuw stonden er verschillende brouwerijen langs de beek. Zij gebruikten het water uit de beek om het bier te brouwen. De hele stad genoot daarvan. De leerlooiers van de Looierstraat proostten na een dag looien met een Arnhems biertje, de mensen die in de wasserijen werkten, proostten na een dag wassen en schrobben met een Arnhems biertje. Hier was het bier belangrijk. Het was een beloning voor het harde werken en het kwam hier gewoon ‘uit de beek’. Om de stad te laten groeien, verdween de beek onder de stad.

Nu is ‘ie weer bovengronds, scheidt het noord van zuid en begeven we ons er omheen. Wij eren de beek, het Arnhems water. Het water dat bij de stad hoort, ons verbindt. Het water stroomt hier door onze aders, stroomt over onze kades, grijpt om zich heen en geeft ons adem. Wij geven het kleur, brengen het op smaak, we maken het ons en drinken het, tot het niet meer gaat.

De handen ineen slaan, dat kunnen wij als Klarendallers (in Arnhem). De molen en de brouwerij bij elkaar om de hoek delen samen één passie, graan. Soms onbekend en onbemind maar diverse granen zorgen voor een ongekend smaakpallet in ons 5-granen Molenbier. De smaak waait alle kanten op maar zorgt ook weer voor balans, als een extra wiek op de historische molen. Dit bier is gebrouwen met Emmertarwe, Boekweit, Haver, Rogge en Gerst. Waai maar deze kant op zeggen we dan.

Bierfeitje van de dag:

Het is bijna kerst en de bierbox is bijna leeg.

Vandaag gaan we het hebben over bier en gezondheid. Wist je dat bier trouwens geen dikmaker is! Je hebt vast genoeg mensen gezien met een T-shirt waarop staat dat ze het postuur te danken hebben aan bier. Dat blijkt dus helemaal niet het geval te zijn :-).

Een standaard glas pils heeft ongeveer evenveel calorieën als een glas cola maar veel minder dan een glas melk of wijn!

Een simpele vergelijking in calorieën tussen verschillende drankjes zal voor verbazing zorgen.

Een standaard pils glas (25 cl): 100 kcal
Een standaard wijnglas rosé of droge witte wijn (15 cl): 150 kcal
Een standaard wijnglas rode wijn (15 cl): 120 kcal
Een standaard wijnglas zoete wit bevat zelfs meer dan 250 kcal

De andere bierstijlen in een flesje, bijvoorbeeld een dubbel, tripel, of quadrupel van 330 cl(!), hebben ongeveer 180 kcal. De hoeveelheid bier is te vergelijken met twee glazen wijn. Dat komt neer op 260 kcal voor rode wijn en 330 kcal voor witte wijn. Een caloriebewuste drinker die wil genieten van een heerlijk bier kan gerust de wijn laten staan.

De bierbuik, waar komt deze dan vandaan? De oorzaak zit dus niet in het bier! Het probleem zit erin dat je vaak bij een glas bier een nootje, een blokje kaas of een plakje worst eet. Als je dat niet met mate doet dan weet je waar het in gaat zitten.

Alcohol is op zich niet gevaarlijk. Het is net zoals met wapens, auto’s en suiker aan de gebruiker om dit zo te laten. Overmatig en onverantwoord gebruik kan zeer gevaarlijk zijn. Dat je het even weet!

1 reactie

  1. Een zachte dubbel, licht zoet met wat blauw fruit op de achtergrond. Lekkere dubbel. Goede keuze wederom.
    2 to go en dan is het al weer einde van deze adventskalender. Dit mooie initiatief. Complimenten aan Patrick!

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *