01 december 2021

We beginnen de kalender met een heerlijk witbiertje van Brouwerij Homeland uit Amsterdam. Afgelopen augustus waren we op tour door Nederland voor een bezoek aan een aantal biercafé’s. We zijn de tour gestart in Haarlem bij de Jopenkerk (aanrader!). Op de terugweg besloten we om uit te stappen op Amsterdam Centraal voor een bezoekje aan het Delirium Café. Door een omleiding liepen we op een gegeven moment over de oude marinewerf en kwamen we toevallig langs Brouwerij Homeland. De medewerkers van de brouwerij zaten net buiten te genieten van een welverdiend biertje om te proosten op het weekend. Na een korte kennismaking en een spontane proeverij hebben we afgesproken om een bier van Homeland in het pakket op te nemen. Proost! 

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brouwerij Homeland – Amsterdam
Amsterdams Wit
Witbier
5 %
Fris en Fruitig
5 °C
Bovengistend

Extra informatie over de brouwer:

In 2016 zijn Koen Vollaers en Joost Carlier op de oude Marinewerf in hartje Amsterdam een brouwerij begonnen waar het voor iedere bierliefhebber prettig thuiskomen is; Brouwerij Homeland. Eind 2017 heeft brouwerszoon Bart Maes zich door dit illustere duo dronken laten voeren en was het driemanschap een feit. Als hedendaagse vrijbuiters en avonturiers voelen zij zich helemaal thuis op deze historische locatie waar inmiddels een hypermoderne brouwerij is neergezet. Ambacht, innovatie en brouwpassie zorgen hier voor een bijzonder assortiment aan bieren dat elk jaar weer uitgebreid en verbeterd wordt.

Stoere kerels met liefde voor smaak en brouwketels die het avontuur niet schuwen bij de receptuur en het brouwen van onze ambachtelijke craftbieren. Samen met de rest van de bemanning zorgen de brouwers dat de brouwpassie altijd te proeven is in onze bieren. En met succes! Dit jaar hebben onze bieren 2 gouden en 2 zilveren medailles gewonnen bij The Dutch Beerchallenge! We waren de brouwerij met de meeste medailles. Proost!

Bierfeitje:

Wat een lekker vooruitzicht! Het eerste biertje staat (!) als het goed is in de koelkast of je hebt deze zojuist gepakt uit het pakket. Deze periode wil ik jullie meenemen in de wereld van (speciaal) bier. Iedere dag zal er een nieuw feitje op de site worden geplaatst. 

Hoe proef je eigenlijk een bier, hierover gaat het eerste feitje. Het belangrijkste bij bierproeven is gebruik maken van het juiste glas! Bij speciaal bier moet het glas schoon en droog(!) zijn. Omdat ik niet verwacht dat je voor ieder type bier een eigen glas hebt zit er een speciaal officieel proefglaasje, voorzien van het Aiden logo, bij in het pakket. Hiermee kan jij deze adventsperiode goed proeven! Je kunt ongeveer 3 proefglaasjes vullen met 1 flesjes van 33cl. Mocht je een flesje niet leeg maken dan kan je het flesje (staand) met kroonkurk terugplaatsen in de koelkast. Dan kan je deze maximaal 1 dag bewaren. Ik ben benieuwd of iemand dat lukt.

Spoel het glas eerst even om met een klein beetje afwasmiddel en droog daarna het glas goed af! Het proeven kan nu beginnen. Na het openen van het bier houd je het glas in een hoek van 45° en schenk je het bier rustig in. Bij speciaal bier zal er een mooie schuimkraag ontstaan. Als dit is gelukt gaan we beginnen!

Kijken

Wat zie je?

Welke kleur heeft het bier? Een bier kan licht, donker of bijvoorbeeld troebel zijn. Is het bier troebel dan kan dit betekenen dat het bier niet is gefilterd of dat er hergisting op de fles heeft plaats gevonden. Zie je veel/weinig luchtbelletjes? Dan weet je vooraf al of het bier veel koolzuur bevat. Deze onderwerpen komen de komende periode nog aan bod.

Bekijk daarna de schuimkraag. Heeft de schuimkraag kleine belletjes of grote gaten. In het laatste geval is het bier in contact gekomen met bacteriën. Dit kan bijvoorbeeld komen door een niet schoon glas of vettigheid (blokje kaas of een bitterbal). Dit wil niet zeggen dat je het bier niet kunt drinken!

Ruiken

Wat ruik je?

Wals het bier in het glas en ruik dan door de opening van het glas. De aroma’s van het bier komen vrij door het walsen. Door de smalle opening van het Aiden proefglas is dit glas uitermate geschikt om de aroma’s te ruiken. Wist je dat 80% van de smaak wordt bepaald door de geur van het bier. Dat is ook één van de redenen dat alles een stuk minder smaakt als je verkouden bent.

Proeven

Nu het leukste gedeelte: het proeven van het bier

Neem een goede slok bier en houdt deze even in je mond voordat je het doorslikt. Zorg ervoor dat je ook een klein beetje schuim meeneemt. Schuim geeft een gedeelte van de bitterheid aan het bier. Slik het bier door, dit is uiteindelijk het belangrijkste en het lekkerste, en spreek uit wat je proeft!. Bier bevat bittere smaakcomponenten en die proef je met het achterste gedeelte van je tong. Als je het bier niet zou door slikken proef je het bittere gedeelte van het bier niet. Wijn is niet bitter, daarom spugen wijnproevers de wijn weer uit (ook zonde 😉 ).

Wat vond je van het eerste bier? Geef hieronder je reactie.

28 reacties

  1. Leuke site met leuk verhaaltje

  2. Yess! 1 december! Eerste leermomentje alweer meegepakt. Goed verhaal dit! Eerste biertje STAAT in de koelkast.

  3. Eindelijk 1 december….
    Mooi verhaal; ik kan niet wachten om het eerste slokje te proeven……

  4. Lekker bezig Patrick!

  5. Tof geschreven Patrick, je heb er mooi werk van gemaakt.

  6. Ik ben jaloers op jullie. Een tour door Nederland langs brouwerijen. Welke bierliefhebber wil dat nou niet?!
    Je hebt er werk van gemaakt, zie ik. Een mooi verhaal over de brouwerij en een goed verhaal over het proeven.
    Als bierliefhebber heb ik glazen genoeg, dus begin ik vanavond met een witbier/weizen glas, maar ik ga het Aiden proefglaasje zeker nog gebruiken.
    Van Brouwerij Homeland heb ik nog nooit wat gedronken. Ik ben dus benieuwd vanavond.
    In de koelkast is met deze buiten temperaturen trouwens geen noodzaak. Ik drink mijn bier het liefst tussen de 6 en 10 graden.
    Vanavond meer bevindingen en natuurlijk een check-in op Untappd!
    Bedankt voor dit mooie initiatief.

  7. Ik dacht dat ik deze brouwerij niet kende, maar voor een ervAAren speciaal bier drinker, zou een Nederlandse brouwerij toch tot de algemene kennis moeten horen. En gelukkig is mijn geheugen (lees Untappd) er toch achter gekomen dat dit geen onbekende is.
    Dit wit bier, heb ik niet eerder op. Op een of andere manier, spreekt wit bier mij niet aan. Dus hoe prettig is dit, als je deze in het pakket hebt. En dan blijkt ie ook nog erg lekker te zijn en is mijn vooroordeel van wit bier onderuit gehaald.
    Ik ga niet bij elk biertje zoveel typen, maar voor de eerste dus wel :-).
    Prettig biertje, die van mij een 3 in Untappd krijgt, wat voor mij betekent, gewoon goed en wil/zal ik vaker drinken!

  8. Voor iets wat uit 020 komt is dit helemaal niet zo slecht 🙂
    (overigens klasse gedaan allemaal Patrick… super tof)

  9. Een heel goed begin van deze biermaand! Proost!

  10. Hoi Patrick,

    Een witbiertje. Ruikt lekker fris en fruitig maar heeft wel een lekkere stevige nadronk.
    De nasmaak is ook lekker (wel een beetje bitter maar wel lekker.).

  11. Wat heb je er een werk in gestopt Patrick. Geweldig 😄 Het eerste biertje valt al in de smaak, ik kijk uit naar de rest!

  12. Zoals eerder ook al per mail: super voorbereid, heel leuk initiatief.
    Ik ben dol op Alfa pilsener maar normaal gesproken niet zo van de speciaal biertjes. Ik ben dus heel benieuwd wat ik deze maand aan ga treffen. Nr 1 vind ik al lekker!

  13. Yes, eindelijk. Kids liggen in bed, tijd voor de mama..
    Zo leuk! Ik kijk er al dagen naar uit om te beginnen met proeven.
    Wijn aan de kant. De biermaand is begonnen.

    Het is begin is al goed. Lekker biertje.

    Dank je wel Patrick. Je enthousiasme spat ervan af. Ik geniet ervan.

  14. Word helemaal vrolijk van dit initiatief. Bier is beleving. En dat weet jij perfect over te brengen. Douze points vanuit Breda!

  15. Patrick, een heerlijk eerste biertje.
    Smaakt naar meer.
    Nu al zin in het biertje van morgen.

    Cheers

  16. Mooi witbiertje Patrick.
    Minder zoet en minder banaan dan normaal. Een licht pittige afdronk in de vorm van een pepertje, denk ik.
    Lekker! Ik ben benieuwd naar het biertje van morgen.Untappd 3,25 voor mij.

  17. Wat een mooi verhaal en kan zien dat je er veel tijd in gestopt hebt. Vanavond het biertje ingechecked op untapped met een hoge score. Zelf drink ik weinig witbier, maar deze was erg lekker van smaak, kende de brouwer ook niet dus denk dat ik meer van hun brouwsels ga proberen!

  18. Het hele jaar gaat het goed, maar dan begin ik net op 1 december verkouden te worden.
    Gelukkig proef ik nog genoeg van het biertje om het ook als zodanig te waarderen.
    Ik hoop dat de biertjes van de komende dagen ook zo zullen smaken.

  19. Wat een prachtig pakket dit, Patrick! Echt gaaf om te zien hoeveel passie erin zit. Eerste biertje was lekker, hoe kan dat ook anders bij witbier 😉 Hij had een wat bittere afdronk, zeker onderscheidend. Ben benieuwd naar vandaag !

  20. Een prima aftrap van de december biermaand. Ik vond het een fris biertje met een klein bittertje op het eind. Voor een 020 biertje zeker geen bittere nasmaak 🙂
    Op Untapped gewaardeerd met 3,75.

  21. Mooi initiatief Patrick! Zelf weinig verstand van speciaal bier, dus ik ben benieuwd wat deze maand allemaal gaat brengen. De eerste smaakte in ieder geval al lekker.

  22. Wat een fantastisch initiatief Patrick! Een lekker biertje drinken EN wat leren over bier. Kan niet beter!

  23. Ff wat schade inhalen. Loop 2 dagen achter.

  24. Goed begin Patrick! Ik ben benieuwd naar de rest…

  25. Even gewacht tot het weekeinde, maar deze eerste smaakt wel meteen naar meer !
    Super leuk initiatief en je hebt er echt iets moois van gemaakt, Bedankt!

  26. Heel leuk gedaan Pieter! Het verhaal, de weetjes en tips. Ben geen (speciaal) bier kenner, dus leer zo er veel van. Tevens ook nog eens hotspots om eens naar toe te kunnen gaan. Loop wat achter maar kan dan zo lekker tijdens kerst ook lekker van genieten nog 😁. Eerste is 👍 en het bittere aan het eind was subtiel perfect als starter en om in te komen (denk ik zo) want niet wat komen gaat haha.

  27. Super leuk !!

    Alleen zo jammer dat ik pas 01-08-2021 in dienst was (-*

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *