3 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brouwerij de Smokkelaar
Dunkelweizen
Amber en elegant
5,5 %
Dunkelweizen
6 – 8

Extra informatie over de brouwer:

In het uiterste oosten van Twente, helemaal tegen de rand van Duitsland nog achter Losser, ligt het smokkeldorp Overdinkel. In de vorige eeuw, toen de Europese grenzen nog gesloten waren, werden hier veelvuldig koffie, schoenen, boter en kleding gesmokkeld over de grens met Duitsland. Dit zorgde voor een mooi extra zakcentje voor de dorpsbewoners. De meest wilde verhalen gaan nog rond. In de nacht luisterden de inwoners geregeld naar het geluid van geloste schoten langs de grens en hoopten ze dat de volgende ochtend vader- of broerlief weer heelhuids thuis zou komen. Wild West-taferelen waren het, maar dan in het Oosten des lands… Dit smokkelverleden leidde tot de inspiratie voor de bieren van Brouwerij de Smokkelaar.

Ich bin ein FEIER BIEST, aldus bondscoach ‘Louis van Gaal’ toen hem als coach van Bayern München werd gevraagd of hij de gewonnen prijzen groots zou gaan vieren. Gaan wij tijdens het aankomend WK ook de Feier Biest uithangen? 
Laat knappen… we drinken er in ieder geval 1 op jou Louis. Een heerlijke zachte, fruitige doch volle Dunkel Weizen! ZIGGE ZAGGE ZIGGE ZAGGE HOI HOI HOI HOI!

Bierfeitje van de dag:

Vandaag gaan we kijken naar het ingrediënt water. Als je denkt dat water gewoon water is, heb je het mis!

Water is essentieel in het brouwproces. De kwaliteit en de bron van het water bepalen uiteindelijk welk type bier het beste met het water kan worden gebrouwen. Om een liter bier te produceren is ongeveer 5 – 10 liter water nodig. Hierbij is het spoelen van de flessen en de groei van de granen meegerekend. Ter illustratie om een liter wijn te produceren heb je +/- 500 liter water nodig voor het gehele proces.

Water heeft geen smaak of geur en toch kan je niet met ieder water ieder type bierbrouwen. Dit komt door het mineraalgehalte in het water. In Europa is het mineraalgehalte in het water erg verschillend.

Enkele voorbeelden:

  • Het water in het Tsjechische Pilzen is uitermate geschikt voor het brouwen van pils. Daar dankt pils de naam ook aan. 
  • In de bronnen rond München is veel zachter water te vinden, dit water is uitermate geschikt om een Märzenbier te brouwen. Dit zachter smakende bier vind je veel in deze zuid Duitse regio.
  • De regio Burton Upon Trent (VK) staat bekend om het hardere water, dit water is ideaal om een bitter bier te brouwen. De bierstijl IPA (India Pale Ale) komt uit deze regio
  • In Dublin hebben ze het beste water om een Stout (Guinness) te brouwen. In 1886 was de Guinness brouwerij de grootste brouwerij in de wereld.

De meeste grote brouwerijen hebben hun eigen waterbron. Met een eigen waterbron is de kwaliteit van het water zelf te beheersen.

9 reacties

  1. Haha! Goed verhaal dit weer. ZIGGE ZAGGE ZIGGE ZAGGE HOI HOI HOI HOI!

  2. Ik had het verhaal eerst moeten lezen. En dan proeven. Vooraf het lezen vond ik het biertje de minste van de drie…. Door het verhaal is hij met stip op 1 terecht gekomen!

  3. Vrijdagmiddag borrel @home. Mooi verhaal en prettige afleiding tijdens deze lock down. Ik kijk er elke dag naar uit, tot nu toe, om het biertje van de dag open te maken en te proeven. Deze is weer erg prettig. Al 3 verschillende smaken gehad. Heel benieuwd naar de rest.

  4. Hoi Patrick,
    Bier is emotie, je kunt het lekker vinden (erg belangrijk) maar verhaal achter het bier is natuurlijk bijna net zo belangrijk. Al 3 mooie bieren gezien en geproefd! Benieuwd wat er nog komt! Top gedaan! Complimenten voor de uitvoering!

  5. Potverdorie! Lekker biertje! Zou het gezamenlijke smokkelverleden de reden zijn waarom Brabanders & Twenters/Twentenezen/Twentenaren (?) het in de regel wel met elkaar kunnen vinden?!? 😉 Mooi verhaal in ieder geval. Al zit er wel een foutje in…het is natuurlijk ZIGGE ZAGGE, ZIGGE ZAGGE, NAC!

  6. Zo, even een kleine inhaalslag gemaakt. Nummer 2 vooralsnog op 1 maar het verhaal maakt nummer 3 helemaal goed! Bedankt Patrick, nu al een groot succes.
    Nog 2,5 uur overbruggen en dan mag nummer 4

  7. Geslaagde Dunkelweizen. Mooi in balans, malt, caramel en rokerig tintje. Goede keuze Patrick!

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *