5 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brewery John Martin & Brewery Timmermans – Brussel
Gordon Blond Oak Aged
Blond Aged Beer
8 %
Blond en krachtig
6 – 8 °C
Bovengistend

Extra informatie over de brouwer:

De Gordon Finest Beers staan voor verleidingskracht en overredingskracht in één. Het assortiment dankt zijn naam aan de Gordon-clan, die zijn sporen naliet in de geschiedenis. Met name Adam Gordon onderscheidde zich in de 13e eeuw aan de zijden van de heilige Lodewijk. Enkele jaren later ontving deze onversaagde Anglo-Normandiër uit handen van Koning Robert I, “The Bruce” en vader van de Schotse onafhankelijkheid, een landgoed gelegen in Aberdeenshire.

Als eerbetoon aan deze clan, een van de belangrijkste en beroemdste ter wereld, ontwikkelen John Martin en zijn afstammeling Anthony R. Martin al sinds het begin van de 20e eeuw de exclusieve recepten voor de Gordon Finest Beers.

Bierfeitje van de dag:

Op sinterklaasavond gaan we het hebben over gist.

Gist zet suikers om in alcohol en koolzuur. Gist wordt gebruikt door bakkers en door bierbrouwers. Naast alcohol en koolzuur kan gist ook smaak afgeven aan het bier. Bijvoorbeeld de gist in een Weizen, die zorgt voor een banaan achtige smaak (en geur). Een brouwsel wordt vergist. Er zijn een aantal mogelijkheden om bier te vergisten.

Ondergistend: Deze gist voelt zich lekker tussen de 5 en 12 °C. Tijdens het gistproces zakt het naar de bodem van de gisttank terwijl het zijn werk doet. Pils is een voorbeeld van een ondergistend bier.

Bovengistend: Deze gist werkt goed tussen de 15 en 25 °C en wordt veel gebruikt voor het maken van speciaal bier. Deze gist blijft liggen boven op het brouwsel. Deze gist geeft vaak een fruitige smaak aan het bier, een voorbeeld hiervan is de banaanachtige geur en smaak aan een weizen.

Spontaan gistend: Deze vergisting ontstaat spontaan bij blootstelling aan de lucht (dit gaat dan vaak om een melkzuurbacterie). Een voorbeeld van een spontaan gistend bier is een lambiek.

Veel brouwers gebruiken hun eigen giststammen en houden deze vaak geheim. Dit is de reden dat er zoveel verschillende soorten bieren zijn.

9 reacties

  1. Niet aan een weiszen Gordon denken. Prima biertje. Proost op de Sint

  2. Heerlijk.. dank u Sinterklaasje

  3. Dit biertje is echt een sinterklaaskadootje…waar ik even lekker van geniet tijdens de F1 race. Waar Max trouwens zojuist ook een kadootje heeft gekregen. Hopelijk kan hij het verzilveren. Biertje is top. Beetje zwaarder maar daardoor wat rustiger drinken en genieten 😊

  4. Deze is echt heerlijk! Het heerlijk avondje is gekomen….

  5. Nog heel even de stuiterballen op bed leggen en dan begint Sinterklaas voor deze papa….. Voor deze gaan we een even rustig zitten!

  6. Een echte Belgische tripel qua smaak. Stevig gerijpt met een zoete afdronk. Lekker biertje.

  7. Ja, dit was een heerlijke.

  8. Van Sinterklaas (lees: moeder) mocht ik geen bier drinken op de verjaardag van sinterklaas.
    Dus met een avondje vertraging:
    Zoals je omschrijft: een fris biertje met een stevige afdronk. Niet bitter, eerder zoet. Ook de banaanachtige geur herken ik wel.

    Lekker!!!
    Een biertje om rustig van te genieten en niet te snel.
    Dus ik zie wel of ik aan het biertje voor vanavond toe kom 😉

  9. Ik loop een beetje achter maar deze is echt lekker!

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *