6 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brouwerij Sterkens – Meer (BE)
Speciale
Brown Ale
5,5 %
Intens en uitdagend
5 – 6 °C
Bovengistend

Awards
Dit bier werd in 2010 tijdens de Hong Kong International Beer Awards verkozen tot beste Belgische bier onder een alcoholpercentage van 6%

De St. Paul Speciale is het amberkleurige abdijbier van hoge gisting van Brouwerij Sterkens. Dit bier werd gebrouwen volgens de zogenaamde ‘purity law van 1516’. Dankzij de dryhopping techniek, waarbij hop wordt toegevoegd na de gisting, heeft het een zoet, fruitig aroma met toetsen van karamel en mout. De Speciale heeft een volle, zoete en licht bittere smaak.

Extra informatie over de brouwer:

Brouwerij Sterkens brouwt al sinds 1651 traditionele, lekkere Belgische abdijbieren van hoge gisting in Meer, een klein dorp in het Noorden van België.

Brouwen volgens traditie en oude, doorgegeven recepten, aangevuld met onze eeuwenlange kennis en ervaring, vormen al decennia lang de grootste pijlers in het brouwproces van Brouwerij Sterkens.

Bierfeitje van de dag:

Heb je het biertje van vandaag erbij al gepakt? Jullie weten nu wat de basis ingrediënten zijn voor bier. We gaan vandaag kijken naar het brouwproces om bier te maken. Daar komt meer bij kijken dan je vooraf zou denken.

Het proces staat hieronder globaal beschreven. 

Schroten (fijnmaken)
De mout wordt eerst fijn gemaakt en uit de schill gehaald, dit proces heet schroten.

Maischen
De mout wordt gemengd met water, dit wordt de maische genoemd. Deze maische wordt continu geroerd en wordt in een tijdsbestek van 60 minuten naar een temperatuur van +/- 65 °C gebracht. Het eindproduct heet wort.

Filteren
Het wort wordt daarna gespoeld om de laatste suikers eruit te halen. De schillen van de mout laten los en worden verzameld, dit product heet (bier)bostel. De bostel kan worden gebruikt in diervoeding of zelfs als ingrediënt voor brood. Ik zeg altijd maar zo: Elk brood is het trieste verhaal van graan dat ook bier had kunnen zijn :-).

Koken
Hier begint het eerste proces wat voor de smaak gaat zorgen, het koken van het wort. Bij het koken voegt de brouwer hop toe die een bittere smaak en andere aroma’s geeft. Dit zijn de bitter en aroma hoppen.

Koelen
Na het kookproces is het de taak om het brouwsel snel te koelen. Brouwers gebruiken verschillende methoden om te koelen. Koelen via een platenkoeler is de meest gebruikte methode. Het doel is om het wort te koelen tot onder de 25 °C. Hiermee wordt besmetting van het product voorkomen.

Gisten
De gist, waar het gisteren over ging, wordt toegevoegd aan het wort. De gist doet zijn werk in enkele dagen en eet het hierbij de suikers op en maakt er o.a. alcohol en koolzuur van.

Lageren en afvullen
Na enkele weken lageren (opslaan om te laten rijpen in een lageringtank) is het bier gereed om te bottelen in flessen, blikken of fusten.

Proost op vanavond!

3 reacties

  1. Deze had je op 5 December moeten plaatsen.
    Een lekkere zoete sinterklaas achtige speculaas en pepernoten nadronk.

    Alhoewel ik hem wel lekker vind… Iets te zoet naar mijn smaak.

  2. Wel de quote van een bierliefhebber… (ik kende hem nog niet) : Elk brood is het trieste verhaal van graan dat ook bier had kunnen zijn

  3. Mooi verhaal wederom Patrick!
    Het biertje zelf is een wat zoete lichte dubbel. Heeft inderdaad zoals Barry al aangeeft, goed kenmerken voor 5 en 6 december.

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *