7 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Abdij der Trappisten Westmalle
Westmalle Extra
Belgische Enkel / Patersbier
4,8 %
Blond en krachtig
5 °C
Bovengistend met nagisting op de fles

Extra informatie over de brouwer:

De abdij van Westmalle is befaamd om zijn trappistenbier dat tot ver over de landsgrenzen heen graag wordt gedronken. Toch is de brouwerij geen commerciële activiteit, maar een manier voor de monniken om te voorzien in hun eigen onderhoud.

De meeste inkomsten van de verkoop worden weer geïnvesteerd in de brouwerij en de goede arbeidsomstandigheden van de medewerkers. De monniken zijn immers zelf geen brouwmeesters meer, maar laten het merendeel van het brouwproces over aan externe medewerkers. Wel staan ze nog in voor de algemene leiding van de brouwerij.

Het deel van de inkomsten dat niet wordt gebruikt voor het eigen levensonderhoud, wordt geschonken aan goede doelen, sociale werken en mensen in nood.

Wist je dat de Extra een van de oudste bieren van Westmalle is? Meer nog: hij behoort tot een lange traditie die even oud als de brouwerij zelf. We springen even terug in de tijd, naar 1836. Dat jaar besloten de trappisten van Westmalle om zelf te brouwen. Ze hadden nood aan een eigen, lokale drank voor bij de maaltijd. In onze contreien was het niet meer dan logisch dat dat bier zou worden. Dit alles geheel in lijn met de kloosterregels van Sint-Benedictus, die de leidraad is voor de levenswijze van de Trappisten.

De Extra is het bier dat de Trappisten van Westmalle sinds lang zelf drinken. Vanaf nu is deze goudgele trappist ook exclusief te verkrijgen bij de drankenhandel en horeca.

Bierfeitje van de dag:

Ik ben mij ervan bewust dat ik de eerste dagen voor veel leesplezier heb gezorgd, althans dat hoop ik. Op dit moment kennen jullie de basis ingrediënten in bier en weten jullie hoe bier wordt gebrouwen. Persoonlijk vind ik dat je dat eerst moet weten voordat je iets gaat vertellen over (speciaal) bieren.

België staat bekend als een echt bierland met een rijke biertraditie. Er is een groot netwerk van grote en kleine brouwerijen waarbij abdijen en kloosters een belangrijke rol spelen. Maar wat is nu het verschil tussen een trappisten- en een abdijbier.

Dit is een simpele vraag met een uitgebreid antwoord (och jee, daar komt weer zo’n lang verhaal). Maar het kan ook in het kort: “Alle trappistenbieren zijn abdijbieren, maar niet alle abdijbieren zijn trappistenbieren”. Hoe zit dat precies? 

Trappistenbier
Een trappistenbier mag alleen gebrouwen worden binnen de muren of in de nabijheid van een abdij. De productie moet onder toezicht staan van de trappisten (monniken). De opbrengst moet worden besteed aan het levensonderhoud van de monniken of worden geschonken aan het goede doel.

Over de hele wereld zijn er 11 trappistenbiermerken en in totaal 14 bieren die de naam trappist mogen dragen:

  • Belgie: 5
  • Nederland: 2 (La Trappe en Zundert)
  • Oostenrijk: 1
  • Italie: 1
  • Engeland: 1
  • USA: 1

Special: Westvleteren
De Westvleteren 12 heeft ooit het stempel ‘Beste bier ter wereld’ gekregen. Het is het meest begeerde bier op de wereld. Dit bier wordt gebrouwen op beperkte schaal en is officieel alleen verkrijgbaar via de bierlijn van de abdij. Tegenwoordig zie je het bier ook wel in de betere slijterijen en hiervoor betaal je dan wel de hoofdprijs. Als echte bierliefhebber moet dit bier op je bucketlist staan (tip: https://www.trappistwestvleteren.be/nl/bierverkoop).

“Wij brouwen bier om te leven. Wij leven niet om te brouwen!”

Abdijbier
Abdijbieren die de titel van trappist niet dragen, zijn bieren die aan een abdij verbonden zijn (dit veelal in de naam). Bekende brouwers zijn bijvoorbeeld Leffe, Grimbergen en Affligem. Vaak wordt er onder licentie van de abdij gebrouwen, de monniken geven dan toestemming voor elk nieuw gebrouwen bier en elk nieuw etiket. De abdijen ontvangen jaarlijks een percentage van de winst.

7 reacties

  1. La Trappe is inmiddels toch eigendom van de familie Swinkels (Bavaria). Dus lijkt me toch wel een commerciële doelstelling. Mag het zich dan toch nog trappist noemen?

  2. @Peter. Het klopt dat La Trappe eigendom is van Swinkels, echter zijn de principes niet gewijzigd. Het bier wordt nog steeds binnen de muren van de Abdij (de Koningshoeven) gebrouwen onder toezicht en de verantwoordelijkheid van de de monniken. Een deel van de opbrengst gaat nog steeds naar goede doelen. Deze oorspronkelijke principes zorgen ervoor dat men nog het label Authentic Trappist Product mag gebruiken. Dit label is ook terug te vinden op het flesje van vandaag.

  3. Oe, vanaf de eerste slok genieten. Dit is er weer 1 die in de smaak valt.
    Vergeten het in de koelkast te zetten vanmorgen maar inmiddels koel genoeg. De kinderen waren er niet. Die vinden het zo leuk om elke dag het volgende vakje open te maken en het biertje te verstoppen in de koelkast. Rechtop uiteraard want die instructie hebben ze goed opgepikt 😉

  4. de Aiden bierkalender gooit zelfs de untappd app plat 😳

  5. @ Peter en Patrick, bijna goed. La Trappe is en blijft het eigendom van de monniken van de abdij de Koningshoeven,
    De Rol van Swinkels is dat zij een stuk van het brouwen, de logistiek en de verkoop organiseren. Wat betreft die commerciële inslag, ja het is waar dat de grote trappisten zeker meer geld verdienen dan dat ze nodig hebben om in hun eigen onderhoud te voorzien. Echter worden hier ook de nodige zuster kloostergemeenschappen mee ondersteund in binnen en buitenland. Daarnaast worden er allerlei lokale en internationale initiatieven ondersteund.
    Ga vooral eens een keertje op excursie bij de abdij van Westmalle, Rochefort, en natuurlijk mijn persoonlijke favoriet, brouwerij de Koningshoeven! In de zomer op het terras buiten in het zonnetje kun je daar genieten van een van de bieren van La Trappe. En mocht je dan nog niet genoeg hebben, loop even rond in de kloosterwinkel om daar niet alleen wat bier maar ook wat zelfgemaakte kaas mee te nemen.

  6. Mooi dat La Trappe, wat meer geld verdient en het ook goed besteed. Mede dankzij de familie Swinkels. Zolang het bier van La Trappe intact blijft, geen enkel probleem natuurlijk.
    Dan terug naar de Westmalle Trappist Extra. Persoonlijk vind ik dit een lekker biertje en een mooie starter. Lekkere malt en moutsmaken, met een licht bittere hoppige afdronk.
    De waardering op Untappd, van mijn collegae, had ik wat hoger verwacht. 😉
    Drinkt erg smaakvol weg. Zeker voor een 4,8% biertje.

  7. Een prima biertje met een mooie historie. De smaak is niet complex, maar wel vol. Wat ik vooral lekker vind aan deze is een goeie balans tussen bitter en fris.

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *