9 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Privatbrauerei Ayinger
Celebrator
Dubbelbock
6,7 %
Donker en Rijk
7 °C
Ondergistend

Extra informatie over de brouwer:

Ayinger is een Duitse bierbrouwerij. De brouwerij is gevestigd in het plaatsje Aying. Daar heeft Johann Liebhard de brouwerij in 1877 opgericht. De brouwerij maakt sindsdien gebruik van bronwater uit eigen bronnen, die ontspringen op 176 meter diepte. De brouwerij is nog steeds in het bezit van de familie Liebhard. 

Ayinger bieren vielen tijdens internationale biercompetities veelvuldig in de prijzen. En dat is terecht. De bieren van Ayinger zijn niet meer uit het bierlandschap weg te denken.

Bierfeitje van de dag:

Vandaag kijken we naar het Reinheitsgebot. In het jaar 1516 is de bekendste versie van het Reinheitsgebot (zuiverheidsgebod) opgesteld in het Duitse Beieren. Dit is de oudste nog bestaande warenwet in de wereld.

Een bier, voornamelijk Duits, met de slogan: “Gebraut nach dem Deutschen Reinheitsgebot” mag alleen gebrouwen worden met gerst, water en hop. Het ingrediënt gist is later toegevoegd aan het Reinheitsgebot. Gist was nog niet ontdekt in 1516.

Sinds 2013 is het Reinheitsgebot toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de UNESCO.

Extra ingrediënten zoals fruit of kruiden toevoegen is niet toegestaan. Hierdoor kan een Weizen worden gebrouwen volgens het Reinheitsgebot en een witbier zal daar nooit aan voldoen.

5 reacties

  1. Prima, stevig bokkie! En een mooi Kado aan de fles om keer weg te geven 😉

  2. Ik zit weer te genieten hoor. Dit keer van een lekker rokerig smakend biertje. Jammer dat het glas bijna leeg is.

  3. Doet zijn naam eer aan. Feest in een glas 😉

  4. Mooie donkere bok. Ik had ‘m al eerder op. Met een Deutsche vriendin, misschien niet eens zo onlogisch.😉 Wat rook- en droptinten. Drinkt erg aangenaam weg.

  5. njom njom njom, lekker donker biertje!

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *