10 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Ska Brewing
Oktoberfest 
German-Style Lager
6,1 %
Amber en Elegant
5 – 6 °C
Ondergistend

Extra informatie over de brouwer:

Ska Brewing is een Amerikaanse brouwerij uit Durango. Sinds 1995 worden er verschillende bieren gebrouwen en leveren zij voornamelijk in blik. De meeste stijlen zijn gebaseerd op de IPA en in Amerika gebrouwen, hierdoor noemen ze dit de American IPA. 

Bierfeitje van de dag:

Iedereen kent het grootste bierevenement van de wereld wel, maar ken je de feitjes hierover ook? Vandaag gaat het over het Oktoberfest in München.

Het feest wordt gehouden sinds 1810 ter ere van het huwelijk van de prinses en kroonprins van Beieren. In de loop van de jaren is het uitgegroeid tot een waar volksfeest.

In het centrum van München is een speciaal terrein ingericht waar het Oktoberfest wordt gehouden. Dit terrein heet de Theresienwiese (Therese weide) en wordt alleen gebruikt voor het Oktoberfest. De rest van het jaar gebeurt er niets op het terrein.

Bij het Oktoberfest gelden, naast heel veel bier drinken, strikte regels. Op de eerste zaterdag na 15 september start het feest en duurt het 16 tot 18 dagen. Om 12.00 uur zal de Oberburgemeister in de grote tent het eerste vat aanslaan en roept hierbij: O’zapft! Dit betekent; er is aangetapt.

Alleen brouwers uit München mogen bieren leveren en tappen op het Oktoberfest. Iedere brouwer heeft hiervoor een eigen biertent. De brouwers brouwen voor het Oktoberfest een speciaal bier met een alcoholpercentage tussen de 6% en 7% alcohol bevat en dus sterker is dan pils.

Op het grootste bierevenement ter wereld wordt per jaar zo’n 6,4 miljoen liter bier getapt en gedronken. In de grote feesttenten wordt het bier vaak door gastvrouwen rondgebracht. Deze (sterke) vrouwen dragen de Maß, dit is een bierglas met een inhoud van 1 liter. Iedereen kent deze mooie glazen wel. Vaak dragen ze er meerdere tegelijk.

Traditioneel hebben de heren een Lederhosen aan en de dragen de dames een Dirndl jurkje. Aan de strik op de jurk is te zien wat de status van de dame is:

Rechts: Getrouwd, verloofd of een andere manier vergeven
Links: Vrijgezel
Voorkant: Maagd
Achterkant: Weduwe

Dan weet je dat even voor het volgende bezoek aan het Oktoberfest

Paris Hilton is trouwens voor het leven verbannen van het Oktoberfest. Zij wilde een eigen wijn in blik promoten tijdens het Oktoberfest. Dit is niet toegestaan en haalde uiteindelijk de kranten met o.a. de volgende kop: Kein Paris, kein Reklam fur Wein, nur Bier saufen (Geen Paris, geen reclame voor wijn, gewoon bier drinken). Ik kan mij daar persoonlijk wel in vinden.

2 reacties

  1. Dit biertje gaat vast mooie herinneringen bij me ophalen. Ik ben drie keer geweest op de Oktoberfesten. Echt fantastisch!!
    Von Marienplatz nach Wiesn……zum nächsten Mal!!

  2. Dit was een mooi biertje. Een soort red Ale met wat rooktintjes. Lekker.

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *