11 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Bossche Posse
Tripel
Tripel
8,5 %
Blond en krachtig
7-10 C°
Bovengistend

Extra informatie over de brouwer:

De Bossche Posse brouwerij is officieel gestart in januari 2021. Na een aantal jaren van thuisbrouwen heb ik besloten om mijn hobby naar een hoger niveau te tillen.

Aangezien mijn garage brouwerijtje niet voldoende capaciteit heeft brouw ik mijn bieren bij een externe brouwerij. Hier heb ik de mogelijkheid om zelf de dagen aanwezig te zijn en dus het daadwerkelijke brouwen zelf uit te voeren. Gelukkig maar, want hierdoor heb ik zelf alles in de hand en kan ik de bieren produceren zoals ik dat zelf wil.

De bieren die momenteel worden gebrouwen zijn allemaal ontwikkeld op een kleine thuisbrouw-installatie. Aangezien ik zelf geen grote installatie heb wordt het bier uiteindelijk gebrouwen bij St Servattumus in Schijndel. Het leuke is dat ik daar op de brouwdagen zelf naartoe kan gaan en dus nog steeds het eigenlijke brouwen zelf doe. Ik vind dit belangrijk omdat ik daarmee zelf de beslissingen maak over het eindproduct.

De bieren zelf benadrukken het gevoel van samen drinken en samen plezier maken. De bieren zijn toegankelijk, lekker door te drinken, maar vertellen ook ieder hun eigen verhaal. 

Groeten, en geniet van je Bossche Posse! 

Bierfeitje van de dag:

Het feitje voor zaterdag 11 december.

Vandaag gaan we het niet hebben over bier! We gaan het hebben over glaswerk! Het is belangrijk om het juiste bierglas te gebruiken om goed te kunnen genieten van een lekker glas bier.

Voor het proeven van de verschillende bieren is een proefglaasje, zoals het Aiden proefglas, ideaal. Door de nauwe opening kan je goed de aroma’s ruiken bij het proeven van het bier.

In bierland zijn er veel verschillende soorten glaswerk die de smaak van bier versterken. Probeer maar eens een Tripel bier te drinken uit een fluitje. Het zal smaken maar niet zoals de brouwer het bedoeld heeft.

Een hoog, smal en recht glas is perfect voor een pils omdat de schuimkraag dan het beste tot zijn recht komt. Zou je een pils inschenken in een glas geschikt voor een abdijbier dan zal er geen of een minimale schuimkraag ontstaan. Dat wil de brouwer van het pils liever niet hebben.

Een Pint wordt veel in Engeland en Amerika gebruikt en staat voor de maateenheid. De Engelsen willen het liefst zoveel mogelijk bier in het glas hebben. De schuimkraag is voor hen niet zo relevant.

Een pull of een Maß zijn glazen die je veelal in Zuid-Duitsland ziet en op het Oktoberfest. Een Pull is vaak een halve liter en de Maß staat voor een pull van één liter. Door het dikkere glas en de grote handgreep blijft het bier langer koel. Doordat de bieren (pils of marzen) vaak een dikke schuimkraag krijgen blijft het bier ook langer op de gewenste temperatuur en smaakt het verser. De regel is dat je in Duitsland op een goed glas bier minimaal 7 minuten moet wachten. Let er maar eens op als je een bier besteld bij onze oosterburen.

Een kelk of tulpglas is ideaal voor speciaal bieren. Bij het drinken van het bier zal je neus ook in het glas aanwezig zijn. De meeste smaken die aan het bier zijn toegevoegd ruik je eerst. Ben je bijvoorbeeld verkouden, dan ruik je minder en zal de smaak ook minder zijn.

Het glas voor een Weizen is altijd groot. Een Weizen schenk je tot 4/5 in en dan schommel je langzaam het restant in het flesje zodat alle gist van de bodem loskomt. Bij een Weizen moet alles worden uitgeschonken zodat alle smaken tot zijn recht komen. De gist in een Weizen zorgt voor een banaanachtige geur en smaak, probeer maar eens een Weizen en proef dit.

6 reacties

  1. Na een drukke, lange, maar zeker ook een hele leuke dag, voelt dit biertje echt als een beloning.

  2. Super leuk om in jullie kalender met 1 van mijn bieren te zitten! Patrick bedankt daarvoor! Geniet van de tripel en de bieren die er nog aan komen! Groeten Sander, Bossche Posse.

  3. Een lekker kruidige trippel om lekker langzaam en lang van te genieten.

  4. Dit was wederom een topper!

  5. Complimenten Sander: dit was een erg goed tripel. Ik drink niet zoveel tripels meer tegenwoordig (meer IPA’s),maar van deze heb ik genoten.

  6. Wat een zalig biertje 🍺👌😋

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *