12 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Beer van Brugge – Brugge (BE)
Beer van Brugge 6
Blond
6 %
Blond en krachtig
5 – 6 °C
Bovengistend

Extra informatie over de brouwer:

De voorbije maanden kwam de brouwerij vooral in het nieuws, omdat men verwikkeld is in de ‘Brugse bieroorlog’. De lancering van het bier – oorspronkelijk Brugse Beer –  gebeurde namelijk niet geruisloos. 

De Halve Maan – de brouwerij achter Brugse Zot – diende klacht in, omdat het woord ‘Brugse’ al in haar naam voorkwam. Uiteindelijk oordeelt een rechter dat het woord ‘Brugse’ niet enkel toekomt aan De Halve Maan. En dat het dus wel degelijk ook door anderen gebruikt mag worden. Maar 24 uur later had Brugse Beer een nieuw proces aan de broek hangen. Dit keer dagvaardde het café ’t Brugs Beertje de brouwerij. Uitbater Dries Brouckaert van ’t Brugs Beertje vreesde dat het nieuwe biermerk voor verwarring zou zorgen. “Mijn zaak geniet immers bekendheid over de landsgrenzen heen”, voert hij aan. Uiteindelijk moest de Beer van Brugge wél plooien en ontstond de naam Beer van Brugge.

Een lekker begin van een nieuwe bier dus 🙂

Bierfeitje van de dag:

Festivalbier of evenementenbier, bestaat het echt?

Door NU.nl is onderzoek gedaan naar het zogenaamde festivalbier. Krijg je een ander bier geschonken op een festival dan dat je op het terras of in de kroeg krijgt? 

Een aantal jaren geleden hebben bezoekers ongemerkt meegedaan aan een proef in de Amsterdam ArenA. Er werd bier met een lager alcoholpercentage geschonken. Bezoekers merkten dit op en reageerden hier negatief op, zo is de naam festivalbier ontstaan. Festivalbier of evenementenbier bestaat gewoonweg niet. Stel je voor dat Grolsch, hofleverancier van de Zwarte Cross, een ander pils zou brouwen voor het festival. Of nog gekker, stel dat ze het bier zouden aanlengen met water. Dit zou de naam van Grolsch aantasten en zou niemand meer Grolsch drinken/kopen (ongeacht of je het lekker vindt of niet).

Ik kan mijzelf niet voorstellen dat vanuit de tank extra water wordt toegevoegd. Volgens het brouwproces zou dit niet kunnen en ik zou niet eens weten hoe je dit technisch voor elkaar zou kunnen krijgen. Brouwerijen die bier leveren voor evenementen zullen altijd hun eigen merk leveren en zorgen dat de bieren van hoge kwaliteit zijn. Ze willen immers geen slechte naam opbouwen.

In het verhaal van gisteren heb ik het gehad over het juiste glas voor het bier. Op festivals krijg je vaak het bier in een plastic beker en dat is nou niet het materiaal om optimaal van het bier te genieten. Een mens is van nature nieuwsgierig en wil graag van alles op de hoogte blijven, helemaal tijdens een festival. Op een festival gebeurd zoveel om je heen dat het onmogelijk is om je volledig te concentreren op het proeven van het bier.

4 reacties

  1. Weer een biertje waar ik niet eerder van heb gehoord en toch erg lekker is, de kalender blijft mij verrassen! Top ook om elke dag de verhalen te lezen.

  2. Het was spannend vandaag.
    Het biertje lekker langzaam gedronken tijdens de F1.

    Lange tijd leek het erop dat het een loosing game was…
    Maar verstappen heeft er toch, met wat mazzel en slimme keuzes, een overwinning uit gesleept.

    Dit biertje heeft de wedstrijd met die van gisteravond net niet gewonnen.
    Die was net wat kruidiger en minder bitter. Dat ligt me toch net iets beter.

    Mijn meissie Marie vond deze echter weer beter, dus…
    The lucky winner takes it all….

  3. Inderdaad: de adventskalender heeft tot nu toe vrijwel allemaal bieren, die ik nog niet eerder op had. Mijn complimenten voor de keuzes. Alhoewel ik deze wat vond tegenvallen. Fruitig met een droog bittere afdronk. Het droog bittere overheerste voor mijn gevoel net wat teveel, waardoor het fruitige grotendeels weg viel.

  4. Deze had ik nog niet eerder op, ondanks reeds een aantal malen in Brugge te zijn geweest en, jawel, ‘t Brugs Beertje bezocht. Maar nu snap ik waarom ze deze niet op de kaart hadden :-). Tip voor als je een keer naar het leuke café ‘t Brugse Beertje gaat. Bestel een kaas@worst plankje bij je biertje(s) 🍺😋

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *