13 december 2021

Vandaag hebben we een special in het pakket van Brouwerij de Molen. Het is een zogenaamde collaboration, dit houdt in dat het bier samen is gebrouwen met een andere brouwerij. Deze collaboration is gebrouwen met Rodenbach.

Voor deze samenwerking hebben we een stevige klassieke gerstewijn gebrouwen waaraan we na de fermentatie veel klassieke Rodenbach ingrediënten hebben toegevoegd, zoals cranberry, vlierbes en zure kersen. Dit heeft geresulteerd in een bier met een unieke smaakdimensie. Eerst proef je de volle gerstewijn met zijn moutigheid en rijpe vruchten, waarna de mooi uitgebalanceerde, klassieke Rodenbach zuurgraad naar boven komt en je duidelijk de cranberry en zure kersen proeft.

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brouwerij de Molen – Bodegraven
Wieken & Krieken
Bareleywine
9,2 %
Intens en uitdagend
10 
Bovengistend

Extra informatie over de brouwer:

Brouwerij de Molen is een craftbeer brouwerij in Bodegraven. De brouwerij staat bekend om zijn brede en zeer gevarieerde collectie aan bieren. Wij brouwen alleen bieren in stijlen die onze eigen voorkeur hebben. Voorbeelden daarvan zijn bieren die zouden kunnen vallen in de categorieën Stout, Porter, Barley Wine, Bitter, Pale Ale, Sour, Lager en Saison. We stellen hoge eisen aan de kwaliteit en proberen originele en progressieve bieren te creëren. We gebruiken alleen de beste mout, hop en gist zoals zoveel brouwerijen dat uiteraard doen. Onze recepten en brouwprocessen zijn echter heel specifiek om te kunnen bereiken waar we naar streven. De aroma’s, de smaken en de bitterheid die uniek zijn voor ons bier en dat over de hele wereld zo gewaardeerd wordt.
Tijdens de jaarlijkse RateBeerBest noteringen worden we al vele jaren als #1 van Nederland genoemd en altijd bij de top 100 beste brouwerijen van de wereld. In februari 2017 kwam het prachtige nieuws dat we zelfs tot #6 van de wereld werden genoemd door de circa 500.000 RateBeerians van over de hele wereld.

Bierfeitje van de dag:

Wat kan je beter bestellen, een flesje bier of een biertje van de tap.

Nederlanders zijn echte tapbierdrinkers terwijl in België over het algemeen een flesje bier wordt besteld. Het grootste verschil tussen tapbier en bier van de fles is vaak de versheid van het bier. Bieren van de tap zijn verser. Een nadeel van vers bier is dat de houdbaarheid beperkt is. Bieren in een fles kunnen maanden tot zelfs jaren worden bewaard. Dit is afhankelijk van het bier wat je gaat bewaren.

Tapbier smaakt anders door een hogere koolzuurdruk en daarbij is de taptemperatuur vaak lager, pils wordt getapt op +/-5 °C. Een feitje: hoe kouder je het bier drinkt hoe minder je proeft van alle smaken. Zet maar eens een Tripel in de koelkast en proef deze net nadat je deze uit de koelkast hebt gepakt. Proef de Tripel daarna ook eens nadat het flesje wat meer op temperatuur is gekomen. Je zal duidelijk een verschil proeven.

Een stelregel die je kunt aanhouden is dat het bier wordt gedronken op de temperatuur gelijk aan het alcoholpercentage. Een pilsener drink je op 5 °C en een Tripel drink je tussen de 8 °C en 11 °C.

De smaak van bier wordt voor 85% bepaald door de geur. Als het bier warmer wordt komen de aroma’s vrij en ruik je meer. Als je verkouden bent zal je ook minder van de smaak meekrijgen omdat je neus dicht zit.

De keuze voor tapbier of een bier uit de fles is nooit een foute keuze. Wat jezelf lekker vindt is een kwestie van persoonlijke smaak.

Naast tapbier en bier van de fles is er nog bier in blik. Als je de keuze hebt om een bier uit blik te drinken probeer dat in ieder geval. In een blikje bier komt minder snel zuurstof bij het bier, zuurstof zal zorgen voor een mindere smaak van het bier. Verse speciaal bieren in blik zijn vaak verser dan bieren op de fles.

Licht is een andere boosdoener van bier. Blik laat geen licht door en dat komt de kwaliteit van het bier ten goede. Zonlicht tast de hop aan wat in het bier zit en zorgt daarbij voor een muffige lucht. Flessen zijn daarom ook donker van kleur om de UV-straling tegen te houden.

Probeer het volgende maar eens om dit te ervaren. Pak twee flesjes pils uit hetzelfde krat en zet er ééntje in de koelkast en ééntje in de vensterbank. Laat deze twee dagen staan en leg het flesje van de vensterbank in de koelkast. Open de flesjes als deze op dezelfde temperatuur zijn en proef beiden (je wordt er niet ziek van).

Wat proef je? Dit fenomeen wordt in de bierland lightstruck genoemd. 

6 reacties

  1. Top biertje voor mijn verjaardag,
    Snap dat dit bier best wat uitgesproken is, heeft bijna meer witte wijn toetsen dan een standaard biersmaak. Voor de afwisseling en het proberen zeker geslaagd 😉

  2. Brouwerij De Molen: een uitje met Xperi – jaar of vijf geleden ?! – waar ieder team zijn eigen ‘bier’ mocht maken. Mooi gebotteld, speciaal etiketten gemaakt op de flesjes…. resultaat was niet te zuipen…. Maar het was wel gezellig.

  3. Goede herinneringen aan brouwerij de molen. Minder goede aan ons eigen gebrouwen bier.
    Hier heb ik leren bierbrouwen en heb ik het ook nog mogen bottelen.

    Dit biertje is een echte smaakexplosie. Alle smaken die hierboven beschreven zijn kun je goed proeven.
    Proost

  4. Patrick,

    Deze is precies zoals in de omschrijving: “Voor deze samenwerking hebben we een stevige klassieke gerstewijn gebrouwen waaraan we na de fermentatie veel klassieke Rodenbach ingrediënten hebben toegevoegd”

    Ik ben geen wijndrinker, maar dit is wel een lekkere “gerstewijn”. 😉
    Ik durf het geen bier te noemen. Maar wel een lekkere Kriek….

    Edited to add:
    Eigenlijk best wel heel erg lekker.
    Dit zou een heerlijk kerstavond biertje zijn, misschien heb je nog meer van dit soort verrassingen in het pakket zitten.

  5. Ik ben het geheel met Barry eens. Een mooie smaakexplosie. Je proeft duidelijk dat dit een Rodenbach is met de fruitige en zure smaken van cranberry en kersen met een pepertje van de Molen.
    Ik zag op Untappd, dat niet al mijn collega’s dit bier konden waarderen, maar ik vind het een geslaagde samenwerking en het beste biertje uit de box, tot nu toe.

  6. Leuk om andere stijlen te proberen in de kalender! Maar dit is niet helemaal mijn biertje.

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *