15 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Othmar – Oostmarsum Nederland
Bock
Bockbier
6,7 %
Donker en Rijk
10-12 °C
Ondergistend

De Othmar Bock is een traditioneel ondergistend Bockbier, gebrouwen naar een oud recept. Hij is gematigd zoet, met een hint van karamel, daarnaast iets kruidig en bitter. Over het algemeen een volmondig bier.

  1. Winnaar Bronzen Medaille ‘Brussels Beer Challenge 2017’
  2. Winnaar Zilveren Medaille ‘Barcelona Beer Challenge 2018’ 
  3. Winnaar Gouden Medaille ‘Barcelona Beer Challenge 2019’

Extra informatie over de brouwer:

In 1999 is Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co opgericht met als doel de oeroude biercultuur van en rond Ootmarsum nieuw leven in te blazen. De oudste bronnen zijn geraadpleegd en bestudeerd om een bier te creëren dat het dragen van de koningsnaam Othmar volledig waardig is. 

Vandaag de dag wordt er in de bouwerij  uitsluitend gebrouwen volgens het Duitse “Reinheitsgebot”, waardoor er natuurlijke bieren ontstaan. Een koperen brouwhuis met een capaciteit van 20 hectoliter en een professionele afvul- en etiketteerlijn zorgen ervoor dat ambachtelijke bieren op een professionele  wijze worden gebrouwen.

Bierfeitje van de dag:

Het is vandaag 15 december. Vandaag een verhaaltje (daar gaan we weer :-)) over de bierstijlen Dubbel, Tripel en Quadrupel.

Naast pils zijn de bierstijlen Dubbel, Tripel en Quadrupel het meest bekend. Bij deze speciaal biersoorten weet je wat je kan verwachten en de bieren worden ook al heel lang op dezelfde wijze gebrouwen. Een Westmalle Tripel of een La Trappe Dubbel smaken al jaren hetzelfde.

Er zijn veel verschillende verhalen over deze bierstijlen. Vaak hoor ik mensen zeggen dat een dubbel 2x is vergist en een tripel 3x is vergist. Als ik dat hoor moet ik toch wel even lachen als ze het dan ook echt menen. De kleur van beide bierstijlen is niet hetzelfde. Een dubbel is vaak donker van kleur en een tripel is vaak lichter van kleur. Dit krijg je met de vergisting niet voor elkaar. Bij het brouwen van bier vindt de vergisting maar 1x plaats! De kleuren worden bepaald door het gebruikte mout. 

Enkel
De eerste, die niet in bovenstaand rijtje staat, is de biersoort genaamd Enkel. Sinds een paar jaar is Hertog Jan Enkel op de markt, dit type bier vindt niet vaak de weg naar de consumentenmarkt. Deze bieren worden vaak gedronken in de brouwerij of het klooster zelf. Wat voor hen een enkel is, is voor ons een pilsener. Het bier dat op 7 december is gedronken (Westmalle) is ook een zogenaamde Enkel. 

Dubbel
Om een Dubbel te brouwen wordt het mout eerst geroosterd, dit zorgt voor de bruine kleur van het bier. Er wordt meer mout gebruikt dan bij een pils of een enkel bier wat zorgt voor meer vergiste suikers. Hierdoor heeft een dubbel een hoger alcoholpercentage tussen de 6% en 8%. Het is daarnaast ook een bovengistend bier.

Tripel
Bij de Tripel wordt nog meer mout gebruikt wat weer zorgt voor een hoger alcoholpercentage, vaak tussen de 7% en 10 %. Er wordt een lichter gebrande mout gebruikt, dit zorgt voor de blonde kleur van het bier. De Westmalle Tripel is een bekende Tripel met een alcoholpercentage van 9,5% en wordt ook wel de “moeder alle Tripels” genoemd.

Quadrupel
Als er nog meer mout wordt gebruikt spreekt men van een Quadrupel. Net als bij de dubbel wordt een deel van de mout geroosterd wat zorgt voor een donkerder kleur bier. La Trappe uit Tilburg was de eerste brouwer die dit type bier brouwde (persoonlijk één van mijn favoriete bieren). Door het gebruik van meer mout heeft dit bier gemiddeld een alcoholpercentage van 10 %. Het bier heeft een volle smaak en is ideaal voor winterse dagen. Een echt bier om van te genieten.

De term Enkel, Dubbel, Tripel en Quadrupel
Maar waar komt nou de term dubbel of tripel vandaan. Er zijn twee verhalen die beiden aannemelijk zijn. In het verleden werd bij het lageringsproces (vaak in houten vaten) een kruis op het vat gezet om aan te geven hoe sterk het bier in het vat is.  

Het andere verhaal komt vanuit het trappistenklooster. Er werden verschillende bieren gebrouwen:

  • één voor de arme mensen buiten het klooster (dubbel)
  • één voor de monniken binnen het klooster (enkel)
  • één voor gasten die op bezoek kwamen in het klooster (tripel)
  • één voor de Abt of bijzondere gelegenheden (tripel of ander zwaarder brouwsel)

1 reactie

  1. Interessant om eindelijk de verschillen tussen de bekende bierstijlen te lezen. Zelf heb ik qua kleur minder met donker bier. Bijna alles wat ik probeer is blond en tripel. Waarschijnlijk komt dit doordat ik een paar ‘mindere’ donkere biertjes op heb. Ik dacht altijd dat deze bitter en turfachtig van smaak is. Maar nu lees ik dat de kleur door het roosteren van mout wordt bepaald. En dit biertje smaakt zeker niet slecht 😋

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *