17 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brasserie Lefebvre – Belgie
Barbãr
Honing Tripel
8 %
Blond en krachtig
8 – 10 °C
Bovengistend

Extra informatie over de brouwer:

De oprichting van de brouwerij: De brouwerij werd opgericht op een strategische plek om de cafés aan de uitgangen van de porfiergroeven van het dorp te bevoorraden. Daar gingen de meer dan 3.000 arbeiders hun dorst lessen na de zware werkuren. Algauw breidde het verkoopnetwerk zich uit naar de naburige dorpen.

Het waren andere tijden: er bestonden nog geen limonades, cola’s, energiedranken of flessenwater en door de sterkedrank was alcoholverslaving schering en inslag. Bier daarentegen was gezond, zat vol vitaminen B1 en B12 en was zelden sterker dan 3% vol. De gemiddelde Belg dronk toen 240 liter per jaar…

Jules Lefebvre richt brouwerij Lefebvre op in 1876. Het bedrijf is aanvankelijk zowel boerderij als mouterij en brouwerij. Wist u dat bier in die tijd vooral in vaten van 100 liter verkocht werd? De meest gebruikelijke maateenheid in de brouwerswereld is trouwens nog steeds de hectoliter.

Brouwerij Lefebvre is al zes generaties lang een familiebedrijf met een eeuwig jonge geest. Zij stelt een veertigtal personen tewerk en exporteert ongeveer 75% van haar productie naar meer dan 50 landen.

Bierfeitje van de dag:

Vandaag gaan we kijken naar een aantal mythes en (bier)broodjes- aap verhalen.

Donker bier is altijd zwaar en sterk

We hebben de verschillende bier categorieën al behandeld, hierin zou je denken dat een donker bier altijd zwaar en sterk is. Dit is niet altijd het geval. Een Guinness is een diep donkerrood bier (zwart bier bestaat bijna niet, een Stout is heel donkerrood) en heeft maar 4,2 % alcohol.

Ons bier is ambachtelijk gebrouwen

Dit zie je bij grote brouwers nog wel eens staan als slogan op de fles. Helaas is dit bij de grote industriële bierbrouwerijen niet meer het geval. Iets ambachtelijks maken gebeurt op het niveau van het kleinbedrijf. Een aantal bieren in het pakket zijn wel ambachtelijk gebrouwen.

Gebrouwen naar authentiek recept

De term “authentiek recept” gebruiken brouwers vaak als marketing dingetje. Als een brouwer tegenwoordig een nieuw uniek recept maakt dan wordt dit automatisch een authentiek recept. Het zegt niets over het bier wat je gaat drinken.

Van biergist krijg ik altijd een enorme kater

Je hebt een mooi speciaal bier. In alle haast (kan ik me niet voorstellen) schenk je het net even te enthousiast in. Moet je nu wel of niet het laatste beetje gist mee schenken? Het opdrinken van het gistdepot is een kwestie van eigen voorkeur. Je wordt er niet ziek van. In België wordt het gistdepot vaak apart geserveerd en kan jezelf kiezen of je het gistdepot toevoegt of niet.

Een kater de volgende dag? Dat is de welverdiende straf als je te veel alcohol hebt gedronken.

1 reactie

  1. Dit is toch wel 1 van mijn favorieten tot nu toe! Heel lekker

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *