19 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Belgische brouwerijgroep Alken-Maes
Hapkin
Blond
8,5 %
Blond en Krachtig
5-7 
Bovengistend

Extra informatie over de brouwer:

Helaas is er weinig informatie beschikbaar over de brouwerij. Dit komt doordat de brouwer die oorspronkelijk Hapin heeft gebrouwen failliet is gegaan. Nu wordt het gebrouwen bij een groot brouwerijconcern. Hieronder wel wat informatie over dit speciale bier.

Hapkin was oorspronkelijk een product van brouwerij Louwaege in het West-Vlaamse Kortemark. De naam Hapkin is ontleend aan graaf Boudewijn VII van Vlaanderen (1093-1119), bijgenaamd “Hapkin” of “met de bijl”.
Brouwerij Louwaege werd in 2002 door Alken-Maes overgenomen en kort daarop gesloten. Hapkin werd vervolgens in de Brouwerij Union te Jumet en na de sluiting van deze in 2007 in de brouwerij in Alken gebrouwen.

Hapkin is een Belgisch, krachtig blond bier van hoge gisting, gekenmerkt door een volle, witte schuimkraag en een droge, pittige afdronk. De verschillende hoppen, waaronder de variëteiten Saaz en Monroe, worden tijdens het brouwproces in 4 keer toegevoegd. Dit zorgt voor een fruitige toets, die de subtiele hopbitterheid mooi aanvult.

Bierfeitje van de dag:

Het gaat de afgelopen dagen alleen maar over bier of iets wat met bier te maken heeft. En dat zal vandaag niet anders zijn :-).

Vandaag gaan we een reisje maken naar de verschillende bierlanden in de wereld. Overal op de wereld wordt bier gedronken, maar wat zijn nu de trends in de verschillende landen.

In Europa is de scheidingslijn goed te zien tussen de bier- en wijnlanden. Bier is de oudste drank en kent de oorsprong in Mesopotamië (gebied rond Irak). De Romeinen waren een groot voorstander van wijn. Overal waar de Romeinen heersten, werd wijn gedronken. Bier bleef hierdoor lange tijd gezien als drank voor de huishoudens. De biercultuur kwam later op stoom in landen waar de Romeinse invloed minder was, dit gebeurde in Nederland, België, Duitsland, Schotland en Oostenrijk.

Een hele lange periode was China het grootste bier producerende land in de wereld. Rond 2015 zijn ze ingehaald door de Verenigde Staten. Nederland staat op ongeveer de 15e plaats.

Trends in verschillende landen:

Tsjechië
Tsjechië staat bekend om maar één biersoort: het pils. Pils groeide snel uit tot de meest populairste soort. Je hebt eerder kunnen lezen dat pils is ontstaan in de stad Pilzen.

Duitsland
Duitsland staat bekend als het land waar het meeste bier wordt gedronken per hoofd van de bevolking. In Duitsland is de regionale binding heel groot. In iedere streek vind je wel een brouwerij en de Duitser is gewend het bier van zijn of haar streek te drinken.

België
België vormt met alle bierstijlen een belangrijk basis voor de hele bierindustrie. Alle stijlen worden gebrouwen in België. Dit heeft ertoe geleid dat in 2016 de biercultuur in België werd benoemd tot UNESCO werelderfgoed. In België worden alle vier vergistingsmethodes gebruikt door de brouwerijen: ondergistend, bovengistend, gemende gisting en wilde gisting. Dat is in geen enkel ander land het geval.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten worden veel bestaande biersoorten zoals IPA, stout en porter gebruikt en wordt er een Amerikaanse invulling aan te geven. De stijlen komen oorspronkelijk uit Europa en krijgen dan een Amerikaanse naam.

De enige bierstijl die de Amerikanen hebben ontwikkeld is het stoombier. Dit bier vergistte op 20 C° en omdat er nog geen koeling was hiervoor werd stoom gebruikt.

Engeland
Engeland staat bekend om de pints die je kunt drinken in de pub. Bekende biersoorten uit Engeland zijn o.a.

  • IPA
  • Porter en stout
  • Brown Ale
  • Scottisch Ale

Ierland
Er worden veel verschillende bieren gebrouwen in Ierland, maar Ierland staat toch bekend om de Guinness. Dit is een bier van het type Stout. Guinness was begin 20e eeuw de grootste brouwer ter wereld.

2 reacties

  1. Een lekker biertje, dat bij mij vol enthousiasme openging (schuimde direct na openen, en nee ik heb niet geschud). Dit is een lekker blond biertje met een duidelijke smaak en eerlijk gezegd blij dat er tot dusver geen stout biertje in zit, daar ben ik geen voorstander van!

  2. Ik vind deze ook erg lekker en vol van smaak.

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *