24 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brouwerij het Anker – Belgie
Gouden Carolus Whiskey Infused
Quadrupel
11,7 %
Intens en uitdagend
10 °C
Bovengistend

Gouden Carolus Imperial Dark werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky. Dit resulteert in een uniek bier: krachtig en volmondig met subtiele toetsen van vanille, eikenhout en chocolade. Een keizerlijk brouwsel om te koesteren.

Extra informatie over de brouwer:

De oudste verwijzing naar de brouwerij dateert uit 1471 wanneer Hertog Karel de Stoute een stadswet inriep dat het bier van de begijnen werd vrijgesteld van accijnzen voor de patiënten en eigen gebruik. In 1872 kocht de familie Van Breedam stadsbrouwerij en na verbouwingen had deze brouwerij als een van de eerste een moderne stoomketel. De brouwerij kreeg de firmanaam n.v. Boonaerts & Van Breedam. Op 31 december 1904 werd de naam omgevormd tot Het Anker en in 1912 bouwde Victor Van Breedam er de eerste mouterij in Vlaanderen, volledig gebouwd in gewapend beton. Het mout dat men hier produceerde diende als grondstof voor brouwerij Het Anker en omliggende brouwerijen.

In 1990 nam Charles Leclef, de vijfde generatie van de familie Van Breedam, de leiding van de brouwerij op zich. De koperen brouwketels bleven in bedrijf, maar de koeling, gisting en lageringsinstallaties werden vernieuwd waardoor een betere en stabielere kwaliteit kon worden aangeboden. In 1990 opende Het Anker binnen de muren van de brouwerij een 3-sterrenhotel. Vanaf de zomer van 1998 besloot de leiding van brouwerij Het Anker om het bedrijf weer 100% onafhankelijk voort te zetten. Ondertussen verwierf de brouwerij internationale bekendheid, wordt er naar meer dan 40 landen geëxporteerd en worden de bieren wereldwijd gelauwerd.

In 2008 won Gouden Carolus Hopsinjoor de publieksprijs van het Zythos Bierfestival. In 2017 en 2018 werd de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused bekroond op hetzelfde festival. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival ging de trofee voor de tweede keer naar hetzelfde bier.

Bierfeitje van de dag:

Vandaag is het de laatste dag van de bierkalender.

Ik hoop dat jullie hebben genoten van de bierkalender van dit jaar. Daarnaast hoop ik dat jullie iets hebben opgestoken van de bierfeitjes. In de afgelopen maand is er veel geschreven over bier, nu is het tijd om eens te kijken of jullie zelf ook iets kunnen brouwen… We gaan een Eisbock maken.

Wat is een Eisbock?

Door een bier te Eisbocken (ja het is een Duits werkwoord) kan je de intensiteit van een bestaand bier versterken, zowel in smaak als in alcoholpercentage. Als je kiest voor een dubbel van 7,5 % alcohol zou je ongeveer een Eisbock kunnen maken van 15 % alcohol.

Hoe maak je een Eisbock?

Om een Eisbock te maken heb je een smaakvol bier nodig zoals een bockbier of een winterbier.

Daarnaast is een plastic fles nodig van 1 of 1,5 liter waar het bier in kan worden gedaan om te Eisbocken. Houd er rekening mee dat wanneer vocht bevriest, het volume uitzet. Een stelregel is dat je een plastic fles gebruikt die ongeveer 1,5 x zoveel inhoud heeft dan het basisbier. Voor een 1,5 literfles kan je ongeveer 3 flesjes bier gebruiken van 0,33 cl.

Zorg er ook voor dat je plastic fles goed schoon is! Dan krijg je geen infecties in het eindproduct. Vul de plastic fles met de 3 flesjes bier en leg deze goed afgesloten in de vriezer.

Leg de fles minimaal 24 uur in de vriezer zodat het water in de fles bevriest. Haal de fles uit de vriezer en ontdooi deze op kamertemperatuur. Haal de dop eraf en zet de fles boven een lege fles/pot. De vloeibare onderdelen zullen als eerste uit de fles lekken. Het water blijft langer bevroren en heb je later niet meer nodig).

Eigen ervaring

Afgelopen winter heb ik 3x een Eisbock gemaakt. Dit is heel goed bevallen en ga ik dit jaar wel weer doen. De volgende bieren heb ik gebruikt voor de Eisbock:

  • 3x Kasteel Donker (werd uiteindelijk een hele sterke, meer likeurachtige Eisbock)
  • 1x 0,75 liter La Trappe Quadrupel en 1x 0,75 Hertog Jan Grand Prestige (Deze collaboration smaakte uiteindelijk als een kruidenbitter)
  • 3x Gulpener herfstbok

Proost en geniet van je Eisbock!

Wil je nog een filmpje zien over het maken van Eisbock. In een Youtube filmpje legt Jan-Paul van de Gulpener Brouwerij uit hoe je zelf Eisbock kunt maken: https://youtu.be/uOi2Xh_ZBHk

Dit was het dan…..

Ik wens jullie hele prettige kerstdagen en voor 2022 een ontzettend goed jaar!

5 reacties

  1. Patrick, wat een werk heb je er in gestopt. Petje af hoor! En dan ook nog afsluiten met dit heerlijke toetje. Een van mijn persoonlijke favorieten. Én ook nog eens de tip voor een Eisbock. Gaan we ook maar eens mee aan de slag 🙂 Proost! Fijne dagen en tot volgend jaar!

  2. Wat een heerlijke afsluiter, Patrick! Idem aan wat Danny zegt, behoort deze ook tot mijn persoonlijke favorieten.

    Ik loop nog een weekje achter met proeven, maar dat komt allemaal aan de beurt. Erg leuk om die verhalen te lezen en die passie van jou in de biertjes te proeven.

    Op mijn gemak zal ik alles nog eens gaan teruglezen onder de kerstboom. Ik wens jou hele fijne feestdagen en tot 2022; hopelijk een jaar waarin we elkaar meer fysiek kunnen treffen, maar als het moet is online een prima alternatief (en ook voor een goede toost:-).

    Proost!

  3. Groot applaus van en namens ons allemaal denk ik. Patrick: held!! waanzinnig gedaan dit. Het is mijn eerste adventskalender. De lat ligt wel erg hoog nu. Kan hier wel aan wennen. Top man. Super goed geregeld. De biertjes klopten, mooie opbouw, divers, De feitjes en achtergrond over de brouwers. Super. leuk. Proost en mooie, gezonde, feestdagen!!

  4. Patrick, dit is een briljante afsluiter, van een pakket met een geweldige variatie aan bieren! Het was echt genieten!
    24 dagen achter elkaar een biertje is me niet helemaal gelukt. Maar wil volgend jaar zeker een nieuwe poging doen!
    Voor nu, fijne jaarwisseling!

  5. Save the best for last….. wat een topper!

    Beetje later dan gepland, maar dat mag de pret niet drukken. Super bedankt Patrick, was een regelrechte hit. Stuk voor stuk heerlijke biertjes. Bedankt voor al je werk, volgend jaar weer aub. Voor iedereen alvast de beste wensen!!

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *