02 december 2021

Brouwerij
Naam bier
Bierstijl
Alcohol %
Categorie
Drinktemperatuur
Gisting

Brouwerij de Leckere – Utrecht
Gulden Craen
Blond
6 % 
Blond en krachtig
6-8 °C
Bovengistend

Biologisch Blond bier met geuren van vers brood. Heldere moutsmaken met frisse citrusfruit- en hoptonen.  Krachtig en vloeiend in de afdronk. Een blond bier met karakter.

De Gulden Craen is in 2013 voor het eerst gebrouwen ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van Brouwerij de Leckere. Het recept is in samenwerking met internationaal bierconnaisseur Derek Walsh tot stand gekomen. 

Extra informatie over de brouwer:

Brouwerij De Leckere maakt onderscheidende bieren die altijd net even lecker anders zijn en stiekem altijd iets te doordrinkbaar. 100% biologisch en vegan!

Regelmatig brouwen zij bijzondere specials en collabs, om onze fans te laten genieten van bijzondere smaken en mogelijkheden met bier. Eigenlijk te veel leckers om hier te vertellen maar altijd constant, op voorraad en nu in een nieuw jasje!

Bierfeitje van de dag:

Vandaag het tweede biertje. Ik zal proberen de feitjes wat korter te houden anders zijn jullie alleen aan het lezen en niet aan het proeven. Noot van de redactie na review: dit is helaas niet gelukt door het enthousiasme van de organisator.

We starten 2 december met een verhaaltje over de basis ingrediënten van bier. Want hoe komt deze heerlijke drank tot stand.
Bier wordt gebrouwen met water, mout (dit zijn bewerkte granen), hop en gist. Een brouwer heeft de keuze uit veel verschillende soorten graan, denk hierbij aan: Gerst, Tarwe, Mais of Rijst.

Iedere graansoort zorgt voor een bepaald type bier. Hieronder de meest gebruikte graansoorten:

  • Gerst wordt gebruikt voor de meeste soorten bier
  • Tarwe voor een Weizen (Hefe staat voor tarwe)
  • Mais wordt veel gebruikt in pils uit Zuid-Amerikaanse landen, denk hierbij aan Corona en Sol
  • Rijst wordt gebruikt voor Budweiser en Sake (Japanse rijstwijn).

Gerst is de meest gebruikte moutsoort voor het brouwen van bier. Door dit mout licht te branden geeft het een lichte smaak en kleur aan het bier, de mout is dan verhit tot maximaal 85 °C. Verhit je de mout tot maximaal 110 °C dan geeft de mout een geroosterde smaak af wat lijkt op de smaak van brood of biscuit. De kleur wordt dan ook iets donkerder. Wordt de gerst verhit tot 130 °C dan geeft het een geroosterde smaak af van koffie of chocola.

Er zijn veel verschillende soorten gerst en de kleur van het gerst bepaald uiteindelijk de kleur van het bier. De kleur wordt van het mout (gerst) wordt donkerder naargelang deze langer wordt geroosterd/gebrand. Hoe donkerder de kleur van het mout hoe donkerder het uiteindelijke bier. 

13 reacties

  1. Reeds een bekende, maar daarom niet minder prettig. Een goede blonde van eigen bodem!

  2. Drinkt lekker weg.

  3. Vandaag die van gisteren ook meegepakt, ze zijn lekker!👌

  4. Een bekende gebrouwen hier om de hoek, leuk! Mooie intro gisteren, heb het met plezier gelezen!

  5. Leerzaam. Leuke combi zo met iedere dag nw biertje

  6. Heb weer genoten van het twee biertje uit de doos.
    Ook leuk om eerst er over te lezen alvorens open te maken.
    Let je toch wat meer op het bier.

  7. Dit biertje had ik al eerder op en vond het destijds goed en nu nog steeds lekker. Een van de betere blond bieren. In het begin bitter, hoppig, wat zoets en op het eind steeds zachter.

  8. Vandaag kon de voorpret beginnen: pakket opgehaald in de Meern, mooi afgedekt in de doos. Eerste vakje open maar: een blikje. Oei, die zag ik niet aankomen, maargoed: er is meteen voldoende verbeterpotentieel aanwezig :-). En aangezien het al 2 december is, mag vakje 2 ook meteen open!
    Waarbij ik er na het proeven, bij het openen van de pagina van 2 december pas achterkom dat vakje 2 niet naast vakje 1 zit, maar willekeurig ergens anders…. oeps! Ik ga de opmerkingen over biertje 2 even wat verdekter maken, ik geef alleen de vorm van het flesje weg.

    Weer verbazing, maar nu aangenaam: een beugelflesje. Het contrast kan bijna niet groter! Als voormalig student in Enschede vaak langs de Grolsch-fabriek gefietst, toen die nog niet beschadigd was of verhuisd naar Boekelo. Dus fan van de beugelfles!

    Dan het proeven en daar was de ervaring van het eerste biertje een beetje andersom: witbier is doorgaans niet mijn favoriet, maar de Homeland beviel me wel. Wat is de achtergrond van die naam eigenlijk? Anyway, ik zal Untappd weer eens afstoffen en deze een 3.5 geven.

    Op grond van de beugelfles lag de verwachting onbewust misschien toch wat hoger, maar die werd helaas niet ingelost: de smaak vond ik lang niet zo bijzonder als de verpakking: een 3.0 op Untappd.

    Patrick, goed gedaan! De liefhebberij spat er vanaf en maakt nieuwsgierig naar de andere 22. En volgens mij wordt er meteen een mooie Aiden-traditie geboren!

  9. Ah, iets beter lezen en ik had mijn vraag over de herkomst van de naam Homeland niet hoeven stellen: ‘een brouwerij waar het voor iedere bierliefhebber prettig thuiskomen is; Brouwerij Homeland.’

  10. Ik werd gelijk enthousiast van de kleuren. Hup NAC! 😉
    Lekker biertje ook.

  11. Deze is weer lekkerder dan de eerste. Op naar de volgende…

  12. Zo…..iets later gestart dus maar meteen het tweede biertje opengetrokken. Hoewel de vorige lekker fris was hou ik toch iets meer van deze met meer smaak.

  13. Het is geen 2 december meer maar dat maakt niet dat het biertje onder vakje twee minder smaakt😊. Leuk die cijfers random en ook het biertje, heerlijk begin van het weekend! Ik proefde niet die citrusfruit smaakje, dacht dat het wat zuurder zou zijn. Het is wel iets bitterder dan de eerste.

Geef een opmerking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *